Без реклами на хазарт в медиите, изключение да се прави

...
Без реклами на хазарт в медиите, изключение да се прави
Коментари Харесай

Решиха: Без реклами на хазарт в медиите

Без реклами на хазарт в медиите, изключение да се прави единствено за Българския състезателен тотализатор. Това взеха решение депутатите, гласувайки промени в Закона за хазарта в Бюджетна комисия, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Депутатите взеха решение да забранят хазартните реклами в медиите, в това число малките екрани, новинарски уеб сайтове и печатни медии. Това стана със 198 гласа " за ", 0 " срещу " и 0 " въздържали се ".

Промените бяха инициирани от националните представителиЙордан ЦоневиТеменужка Петкова.

В комисия депутатите поддържаха предлагането на депутати от ПП-ДБ недееспособните хора да не могат да получават талони за
лотарии. Подкрепено бе и предложениетоза възбрана за продажба на лотарийни фишове да бъде наложена за хората, сложени под отчасти или цялостно забраняване. Забрана бе наложена и върху продажбата на предплатени карти, предопределени за потребление в онлайн хазартни игри.

Относно рекламата за
хазарт в комисия бе взето решение да се наложи цялостна възбрана за нейното разпространяване в малките екрани, радиата, в печатни, електроннимедии и уеб сайтове. Изключение за рекламиране на хазартни действия се прави единствено за " Българският състезателен тотализатор “. При нарушавания на закона Съвет за електронни медии би трябвало да алармира Национална агенция за приходите.

Също по този начин бе признато билбордове, излагащи реклами на
хазартни игри, да не могат да бъдат разполагани на разстояние от не по-малко от 300 метра от учебни заведения, университети, детски ясли, общежития, ученическии обществени столове и други.

На рекламите на
хазарт също ще би трябвало да има надпис, който да заема най-малко 10% и да показва заплахата от зависимостите от хазарт.

Организаторите на
хазартни игри ще би трябвало да внасят годишни вноски за обществено отговорно държание. За онлайн залаганията тя е 100 хиляди лв., за игри в игрални казина – 25 хиляди лв. и за всички останали хазартни игри – 10 хиляди лв.. Тези средства ще бъдат разделенинаполовина сред Спортното и Здравното министерства. В последното парите ще бъдат насочвани за лекуване, терапия и предварителна защита на хазартните зависимости.

В специфичния указател на Национална агенция за приходите за предварителна защита от
хазартни зависимости се вписва, че лица, които получават обществени помощи, имат психологични разстройства, сложени са под забраняване (бел. от ред. – цялостно или частично) не могат бъдат допускани да играят хазарт.

По предложение наБожидар Божановсе основава таван за престой на онлайн уеб сайтове за
хазарт, както оптимални залози за несъмнено време и оптимални изгубено суми.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР