Ню Йорк с лекота остава най-големият финансов център в света,

...
Ню Йорк с лекота остава най-големият финансов център в света,
Коментари Харесай

Ню Йорк остава финансов център №1, Сингапур притиска Лондон за второ място

Ню Йорк с лекост остава най-големият финансов център в света, а Лондон към момента е на второ място и печели позиции, само че също по този начин е изправен пред усилване на световната конкуренция от страна на Сингапур и Хонконг, демонстрира последното издание на Global Financial Centres index от четвъртък.

Ню Йорк, който е преди всичко, откогато измести Лондон през септември 2018 година, остава отпред със 763 точки въз основа на изследвания на 147 фактора, обхващащи 121 центъра, предоставени от трети страни, в това число Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Организация на обединените нации.

Все отново Лондон леко понижава разликата с Ню Йорк, достигайки 744 точки, което евентуално ще провокира облекчение там поради терзанията за конкурентоспособността на английската столица след Брекзит, откакто високопоставени компании като английския дизайнер на чипове Arm Holdings избраха да се листват в Ню Йорк, показва Reuters.

Но до момента в който съкратява дистанцията до водача, Лондон е подложен на сериозен напън – Сингапур към този момент изостава единствено с 2 пункта (742 пункта), а Хонконг е на четвърто място единствено с един пункт след Хонконг, което е сигнал за усилване на конкуренцията за второто място.

Индексът се изготвя на всеки шест месеца от основания в Лондон мозъчен концерн Z/Yen и Китайския институт за развиване.

" Центровете в Съединени американски щати се показаха добре, като пет от тях са в топ 10, което отразява силата на американската стопанска система ", се споделя в изследването, като се прибавя, че Ню Йорк резервира водачеството си в обособените ранглисти за финтех, следван от Лондон, който изпреварва Сан Франциско.

„ Не единствено този, всеки лист на най-хубавите финансови центрове в света евентуално ще стартира с Лондон и Ню Йорк. Столицата на Обединеното кралство остава жизненоважен център за застрахователния и валутния пазар, до момента в който най-големият град в Съединени американски щати е дом на двете най-големи фондови тържища в света. Те спомагат за световния обсег на Ню Йорк, до момента в който Лондон води в региона на застраховането и валутния продан. Задържането на Лондон на второ място подсказва, че финансовата му известност устоява на несигурността, обвързвана с излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз “, показват от профилираната платформа Investopedia и обрисуват главните разлики сред двата града.

Основни разлики

Ню Йорк и Лондон печелят статута си на международни финансови центрове, като показват водачество в разнообразни области на финансовите пазари. Ню Йорк претендира за международна финансова столица частично тъй като е дом на двете най-големи фондови тържища в света по пазарна капитализация - Нюйоркската фондова борса (NYSE) и Nasdaq. Компании от целия свят избират да листват акциите си на тържищата в Ню Йорк, което е съответно доказателство за световния обсег на Голямата ябълка.

Макар че в Лондон се намира и Лондонската фондова борса (LSE), една от най-старите и значими фондови тържища в света, световното влияние на бранша на финансовите услуги в Обединеното кралство е най-силно на застрахователния и валутния пазар. Лондон е значим участник и на интернационалния пазар на първични материали, като Лондонската борса за метали (LME) е измежду най-големите стокови тържища в света.

Какво е бъдещето преддвете водещи финансови столици?

Въпреки сериозната преса от страна на азиатските съперници Ню Йорк и Лондон скоро няма да правят отстъпка лидерските си позиции на международните финансови пазари, считат анализаторите. И двата града наподобяват подготвени да одобряват бъдещето на финансите - Ню Йорк е преди всичко в класацията на GFCI за финтех, а Лондон е на трето място, директно след Сан Франциско.

„ Въпреки че има доста аргументи за оптимизъм във връзка с запазването на световната финансова значителност на двата града, Ню Йорк и Лондон са изправени и пред свои лични опасности. Кампанията на Федералния запас за повишение на лихвените проценти в битката с инфлацията забавя икономическия напредък в Съединени американски щати и затруднява финансовите пазари в Ню Йорк. В същото време в Лондон остават доста незнайни по отношение на изменящото се влияние на Брекзит “, споделят от Investopedia.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР