Ню Йорк може да се превърне в първия американски щат,

...
Ню Йорк може да се превърне в първия американски щат,
Коментари Харесай

В САЩ приеха закон, защитаващ котките от някои процедури

Ню Йорк може да се трансформира в първия американски щат, който ще забрани рязането на котешките нокти, заяви Военновъздушни сили.
На 4 юни законодатели и от двете съществени партии в града гласоподаваха, че процедурата е противозаконна, с изключение на в случаите, когато това е належащо за котката. Губернаторът Андрю Куомо би трябвало да прегледа и подпише законопроекта, преди той да се трансформира в закон.
Критиците на процедурата споделят, че котешкото „ обезноктяване “ - което включва ампутиране на част от костта, на която пораства нокътя - е " варварско и нечовешко ". Но Нюйоркското ветеринарно здравно общество твърди, че то към момента би трябвало да бъде вид, в случай че котката е застрашена да бъде изоставена от стопаните си.
Рязането на ноктите на котките е нелегално в доста страни в Европа, в това число във Англия, както и в Бразилия, Израел, Австралия и Нова Зеландия.
Защо въпросът е толкоз противоречив - и за какво към момента се случва в Съединени американски щати?
Защо хората тормозят котките си?
Най-често срещаният тип на рязане на нокти се назовава onychectomy - тя включва рязане на костите, от които израства нокътя със скалпел или лазер. Критиците съпоставят това с отрязването на нечии пръсти или горните фаланги на пръстите и споделят, че процедурата може да повлияе на равновесието на котката.
Има някои случаи, при които интервенцията е нужна от здравна позиция, " в случай че има неприятна зараза в нокътното легло или израстък ", споделя доктор Сара Ендърсби, управител по ветеринарното развиване в International Cat Care, благотворителна организация. Въпреки това, прибавя тя, доста хора отстраняват ноктите на котките си, с цел да им попречат да надраскат мебелите, което тя назовава " всъщност акт на осакатяване, направено, с цел да променим котката в наша изгода ".
Нагласите се разграничават доста през Атлантическия океан. Докато доста европейски страни подписаха контракт, забраняващ практиката при започване на 90-те години, изследване през 2011 година откри, че 55% от американските притежатели на котки са декларирали, че е добре да се отрежат ноктите котките им. За разлика от това, в Обединеното кралство " обезноктяването “ постоянно е било рядко ", даже преди да бъде оповестено за нелегално през 2006 година, споделя проф. Даниел Ган-Мур, ветеринарен доктор и професор в Единбургския университет.
" Това беше нещо, което не бяхме учили в университета. Стана неразрешено, защото множеството американци пристигнаха в Обединеното кралство с котки без нокти ", показа ученият, съобщи БГНЕС.
Защо Англия и Съединени американски щати имат толкоз друга просвета във връзка с домашните котки?
" Голямата разлика е, че доста повече котки в Съединени американски щати се отглеждат извънредно на закрито ", споделя доктор Сара Елис, специалист по котешко държание в International Cat Care.
Проучванията демонстрират, че единствено към 20% от домашните котки във Англия живеят напълно на закрито и че множеството притежатели в Европа също разрешават на котките си да се разхождат на открито. Смята се обаче, че делът на живеещите напълно в домовете котки в Съединени американски щати е доста по-висок. Това е нещо, което Джъд Бърдсол, фен на котки и някогашен американски посланик, който в този момент живее във Англия, вижда.
" Когато обикаляте село в Обединеното кралство, виждате доста котки на открито. Не мога да си спомня да съм виждал котка на открито в Съединени американски щати, където се третират като домашни любимци ", сподели той пред BBC.
Експертите считат, че американците са по-склонни да държат котките на закрито, тъй като доста от тях живеят във високи здания в града. В същото време в селските региони в Съединени американски щати има по-голяма възможност да бъдат нападнати от хищници като койоти и вълци.
На намерено котките могат да намерят по-подходящ материал за драскане - като дървета. Също по този начин не е безвредно да се отстраняват ноктите на котките, които излизат на открито, защото може да се нуждаят от тях, с цел да се предпазят.
" Въпреки това има и културна разлика. За американците това е въпрос на независимост и улеснение - правото на независимост да взимате решения във връзка с това по какъв начин да отглеждате своята котка и удобството, откакто един път премахнете ноктите, че в никакъв случай няма да се притеснявате за себе си или за мебелите си, че ще бъдат издраскани. За разлика от това, във Англия всяка угриженост за свободата и удобството е доста по-малка от загрижеността за благосъстоянието на котката - немислимо е да се отстраняват котешките нокти в Европа ", споделя Бърдсол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР