Ню Йорк е дом на най-голямото еврейско население извън Израел,

...
Ню Йорк е дом на най-голямото еврейско население извън Израел,
Коментари Харесай

„Не от наше име“: евреите от Ню Йорк говорят срещу „дехуманизацията“ на палестинците

Ню Йорк е дом на най-голямото еврейско население отвън Израел, двумилионна общественост, която претърпя тъга след офанзивите на Хамас против Израел на 7 октомври. Много евреи от Ню Йорк поддържат отговора на израелското държавно управление на офанзивите и се събраха в поддръжка на Израел. Други обаче са обезпокоени от военната акция в линията Газа и голямата цена, платена от палестинските цивилни. |

Около врата си Джесика Мърфи носи деликатна златна верижка с висулка за ръка Хамса, повсеместен знак на отбрана и мощ. За мюсюлманите това е Ръката на Фатима, до момента в който евреите я назовават ​​Ръката на Мириам, амулет за предотвратяване от злото око и негативна сила.

„ Изпитвах доста горест... Чувствах се много смутена “, споделя тя.

Мърфи знае всичко за контузията. Еврейка от Ню Йорк, тя стана жертва на тероризъм на 5-годишна възраст, когато татко й беше погубен при офанзивите на 11 септември против Световния търговски център.

„ Мисля, че това ми разрешава да съчувствам на израелските цивилни, които изгубиха близки в офанзивите предходната събота, като в същото време съчувстваме на палестинците, които изгубиха фамилията си заради ответните въздушни удари “, споделя тя.

27-годишният студент по медицина следи от близко настоящите разтърсвания в Близкия изток. Въпреки че е ужасена от насилието, породено на израелците от ръцете на Хамас, тя също е възмутена от жестокия отговор на Израел.

„ Не мога да кажа, че съм сюрпризиран от това по какъв начин Израел отмъщава, като се има поради историята на това дълъг спор и военна окупация “, споделя тя. „ Но в действителност съм опустошена и се опасявам от това, което следва. “

Мърфи е загрижена, че се основава подправена дихотомия, при която „ или подкрепяте тероризма, или подкрепяте страната Израел “, споделя тя.

„ Отказвам да бъда свързван с Хамас “: жителите на Газа в Париж оплакват възбраната за пропалестинските митинги

Мърфи навърши пълноправие доста след атентатите от 11 септември, че е научила за отговора на Съединени американски щати на най-тежките терористични офанзиви в историята на страната.

„ Очевидно бях дете, когато се случиха 11 септември, а това са единствено доста години след нашествията в Ирак и Афганистан, изтезанията и задържането на доста почтени хора в залива Гуантанамо, че научих за тези ужаси, осъществени от Съединени американски щати, сякаш в името на жертвите на 11 септември като моя татко “, спомня си тя.

Оттогава Мърфи си слага за цел да осъжда насилието с възмездие и да държи държавното управление на Съединени американски щати на по-висок стандарт на морал и господство на закона.

„ Чувствам, че Израел прави сходна неточност, която направиха Съединените щати “, прибавя тя, наблягайки, че военните закононарушения, колкото и ужасни да са, не дават право на страните да правят лични закононарушения.

„ Военни закононарушения от един партията не оправдава военните закононарушения с друга “, споделя тя. „ Очевидно 11 септември беше военно закононарушение. Очевидно офанзивите на Хамас са били военно закононарушение. Но това не оправдава военните закононарушения от страна на Съединените щати в Ирак или на Израел в Газа. “

Протест на Капитолия

Мърфи беше част от група от към 1000 протестиращи, които се събраха пред постройката на американския сенатор Чък Шумър къща в петък, 13 октомври, с цел да насърчи него и други политици да спрат финансирането на израелската войска.

„ Той (Шумер) е най-влиятелният сенатор демократ в страната и има властта да приканва за преустановяване на огъня и прекъсване продажби на оръжия на Израел, което го помолихме да направи “, споделя еврейският деятел за мир Тал Фриден, който също беше на митинга.

Фриден беше задържан, дружно с други протестиращи, за блокиране на влизането на улицата, където сенатор обитава. Те скандираха „ Не в наше име “ по време на митинга.

Той и Мърфи са измежду възходящия брой евреи от Ню Йорк, които се оповестиха против това, което съгласно тях е дехуманизирането на палестинския народ.

Бабата и дядото на Фридън са оживели от Холокоста. „ Те са маджарски евреи. Моята прабаба е оживяла в трудов лагер в Унгария, а дядо ми се е скрил в провинцията в Унгария, ” споделя той.

Като пораства, споделя той, фамилията му го е научило, че „ в никакъв случай повече в никакъв случай не е било още веднъж за никого ”. < p> Frieden преглежда израелските бомбардировки над Газа като „ геноцид “. Правни специалисти на Организация на обединените нации обявиха, че израелските дейности в Газа могат да се равняват на етническо пречистване. Палестински чиновници настояват, че повече от 4000 души са били убити в Газа, откогато Хамас атакува Израел на 7 октомври, убивайки повече от 1400 души. Група израелски специалисти по интернационално право излезе с изказване в неделя, в което се прави оценка, че терористичната група Хамас е направила голям брой военни закононарушения при нападението си против Израел и че дейностите й евентуално съставляват геноцид.

Фридън пътува до Вашингтон в сряда с организация, наречена Еврейски глас за мир, с цел да стачкува пред Капитолия и да призове за преустановяване на огъня. Групата съставлява евреи в Съединени американски щати, които са антиционисти и които желаят да прекратят военната помощ на Съединени американски щати за Израел. Стотици хора участваха на митинга.

„ Виждаме над един милион души да бъдат приканени да изоставен домовете си през нощта, единствено с цел да бъдат бомбардирани по пътя си към мястото, което съгласно тях би било безвредно. Гледаме по какъв начин всички електричество, вода, помощ [се] стопират да отиват в Газа от израелските военни. И ние следим по какъв начин се развиват всички тези зверства “, споделя той. „ И хората в цялата страна, в целия свят се питат какво мога да направя, с цел да спра това? И ние следим по какъв начин хиляди хора излизат по улиците и споделят „ не в наше име “. “

Фридън счита, че броят на американските евреи, които се причисляват към придвижването, се усилва.

„ Приливите се трансформират и виждаме от ден на ден и повече поддръжка за палестинското избавление “, споделя той.

Твърдо произраелската антиклеветническа лига (ADL) споделя, че антивоенните деятели принадлежат към „ крайнолеви радикални организации “ и не съставляват болшинството от еврейската общественост.

Цивилните в Газа „ желаят същото неща като всички останали от нас: мир и сигурност “

Докато еврейските вечерящи се вмъкват в обичайни ястия от Близкия изток като махлуба и фатта в новооткрития клон на палестинския ресторант Ayat в долния източен регион на Манхатън, те бързат Те споделят, че е значимо да се прави разлика сред Хамас и палестинците като цяло.

„ Хамас е терористична група, само че тези хора (цивилни в Газа) просто се пробват да живеят на 140 квадратни благи, имат фамилии и желаят същите неща, които всички ние желаеме. Само мир и сигурност, храна, заслон “, споделя Лори Рорих, еврейски бизнесмен, който яде палестинско мезе със фамилията си. „ Знаеш ли, това просто ми разрушава сърцето. “

Собствениците на ресторанта получиха голям брой мнения с една звезда и негативни мнения онлайн незабавно след офанзивите на Хамас против Израел. Те споделят, че са наблюдавали множеството от тях до израелски сметки, до хора, които даже не са вечеряли в Ayat.

„ И просто ме накара да се усещам, че този вид отношение не принадлежи на Ню Йорк “, споделя Абдул Еленани, съсобственик на ресторанта.

На друга маса Бони Стайн прегръща щерка си. Тя споделя истории за пътуванията си до Израел с палестинска танцова натрупа, която съгласно нея се е сблъскала с дискриминация на граничния пункт.

„ Дехуманизирането на палестинците след 70 години към този момент в действителност е коренът на доста от гнева, “, споделя тя, заравя лице в ръцете си и плаче. Зад нея стенна живопис демонстрира палестинска жена, облечена в черно и бяло куфия. От едното око капе сълза; другата страна на лицето й е покрита с палестинско знаме и изображение на джамията ал-Акса в Йерусалим – възпламенителна точка в израелско-палестинския спор.

„ Израствайки в Средния Запад с еврейско обучение, имахме доста тесногръд взор към Израел. И аз в действителност не разбрах, до момента в който бях на двайсет години, действителността на спора и по какъв начин се случи „ Накба “, това, което те (палестинците) назоваха бедствието, злополуката “, споделя тя. „ Научихме, че израелците и оживелите от Холокоста са отишли ​​в празна земя и преди малко са си основали дом, което не е правилно. “

Някои от приятелите на Бони няма да приказват с нея сега, тъй като тя има другари в Палестина. Те споделят, че не са съгласни с нейните политически възгледи.

„ Това не е толкоз политически мироглед “, споделя тя. „ Това е човещина, мироглед за човечеството. “

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР