Нямаше никаква комуникация със здравните власти в Народното събрание. Тя

...
Нямаше никаква комуникация със здравните власти в Народното събрание. Тя
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Щабът беше официален говорител на премиера

" Нямаше никаква връзка със здравните управляващи в Народното събрание. Тя беше от два вида: два пъти здравният министър пристигна по свое предпочитание в Народното събрание, според правилника, нахока всички, че не съблюдават ограниченията и си излезе без да получи никакъв въпрос. Вторият контакт беше в здравната комисия, в която му се задаваха съответни въпроси, на които се отговаряше по еднакъв метод ".

Това съобщи имунологът и някогашен народен представител от „ ИТН “ проф. Андрей Чорбанов пред " Евроком ".

" Течаха въпроси за какво в миг когато имаше цялостен дефицит на ваксини никой не се обърна към други производители на ваксини, които не са утвърдени централно от Европейска комисия. Отговорът беше, че нямаме право на това и аз посъветвах всеки админ да се обади на сътрудника си в Словакия, в Унгария да попита по какъв начин тези страни са заобиколили тези европейски правила, когато популацията им очевидно страда от дефицит на ваксини, само че нямаше отговор на всичко това. Защо нямат контакт с този вид експерти, които са имунолози, епидемиолози, вирусолози. На процедура с тях не се контактува, а се взимат ограничения, които копират европейските такива ", продължи Чорбанов.

„ Проповядваше се постоянно, че Националният действен щаб е консултантски орган, който дава съвет на министъра, а министърът взима решение въз основа на препоръките, които проповядва този щаб “, разяснява той и добави, че сме виждали случаи, в които по средата на конференция влиза някогашният министър-председател и споделяше едни верни насоки на работа и всички мълчаха и го слушаха. Аз не съм сигурен, че всичко, което се правеше към този миг е било подбудено от светлото решение кое ще бъде най-добре за популацията като здравна политика. Щабът беше един всекидневен представител на министър-председателя “, разяснява проф. Чорбанов.

„ Извънредното състояние се афишира единствено и само, с цел да се оправдаят ограничения, които са противоконституционни. Само в този случай могат да се заобиколят права на жителите, които са по конституция като възбрана да се събират, да се носят маски и така нататък Всички тези права могат да бъдат суспендирани единствено в условия на изключително състояние и по тази причина то се афишира. Ако става дума за моето персонално мнение е, че не би трябвало да има маски на този стадий. Аз съм на мнение, че хората по този начин или другояче не се разболяват всеобщо на открито. В момента текат проби на всеобщи мероприятия, на концерти, на хора без маски съзнателно, с цел да се види какъв % от тях след това могат да бъдат болни от ковид. Миналото лято това не се случи даже и на всеобщите митинги. Случи се когато, може би и поради неприятното време, хората бяха затворени “, сподели още имунологът.

Относно ограниченията в страната проф. Чорбанов разяснява, че не вижда логичност в тях. „ Независимо от проповядваните страхове, че може да настъпи трета или четвърта вълна и макар строгите ограничения, които бяха взети третата вълна мина през всички страни. Аз бях подложен на критика, че тези строги ограничения облекчават здравния напън, само че някои от страните, които се затвориха доста направиха върховете по това отношение. Пример е Израел преди да създадат всеобщата имунизация, те минаха през три цялостни локдауни, само че откакто отвориха незабавно удариха тавана по заболеваемост “, сподели още той.

Относно зелените коридори за хората над 60 години проф. Чорбанов счита, че това е трябвало да се случи още първоначално. „ Проповядва се тезата, че хора, които са заболели не би трябвало да се имунизират. Но става въпрос за инфекциозни заболявания, а не хронични заболявания. Възрастните хора и хора със съпътстващи болести трябваше да бъдат имунизирани още при започване на пандемията и единствено някогашният здравен министър Костадин Ангелов може да отговори за какво не е направено “, разяснява някогашният народен представител.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР