Нямаше две страни, имаше една страна и по-скоро адвокатите на

...
Нямаше две страни, имаше една страна и по-скоро адвокатите на
Коментари Харесай

Маринела Величкова: Записите показват, че Пендиков не участва в бой, а е жертва на побой

„ Нямаше две страни, имаше една страна и по-скоро юристите на едната страна. Християн Пендиков не е в РСМ и в действителност това е голямото любознание на медиите в страната, чиито въпроси към неговия юрист, откакто завърши делото, бяха най-много в тази посока – по кое време ще пристигна Християн Пендиков. Подобен въпрос зададе и съдията, дотолкоз доколкото главният очевидец, въпреки че има още шест-седем очевидци, е самият Християн Пендиков. Отговорът на юриста беше явен – Пендиков ще пристигна сега, когато се възвърне. “

Това разяснява в ефира на Euronews Bulgaria Маринела Величкова – сътрудник на Българската телеграфна организация (БТА) в Република Северна Македония (РСМ).

„ От позиция на обвинения говореше само юристът му. Илия Спасески беше изправен за малко, с цел да каже по какъв начин се споделя, къде живее – главните неща, които са свързани с началото на едно правосъдно съвещание “, уточни Величкова. По думите ѝ не е инцидентно, че в правосъдната зала в Охрид отбраната на Спасески е натъртила натова, че той е етнически македонец, усеща се македонец и е македонски жител. 
Неслучайно и юристът на Спасевски на няколко пъти държеше да подчертае, че Християн Пендиков не споделя, че е българин, а македонски българин, което съгласно юриста на Спасески има разлика.
„ Това, което се случи през днешния ден, е че съдът реши да одобри писмените и материални доказателства, които има по случая, с цел да може да тръгне отнякъде делото “, изясни кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Скопие.

Свидетели не бяха разпитани, въпреки огромна част от тях да бяха в залата. Това ще се случи „ най-вероятно на 31 май “, изясни Величкова.

„ Изгледахме записите от камерите, не бяха изключително положителни. На тях обаче в действителност добре се виждаше това, което се случва “, добави журналистът.

„ Те извикаха като очевидец бащата на Илия Спасески – Гоце Спасески, който твърди, че е взел участие в избавителната акция за кораба „ Илинден “ , който преди няколко години потъна във водите на Охридското езеро. Тогава в действителност македонски жители помогнаха за спасяването на част от българите, други не съумяха да бъдат избавени. За бащата на Спасески се твърди, че е бил от тези, които са помагали за спасяването. Дори е получил благодарствена грамота и някаква премия от българския министър на вътрешните работи . Вероятно в тази посока той беше извикан, с цел да бъде показано, че Илия Спасески не е учтив в ненавист към който и да било, минимум към българите “, сподели още Величкова.

Самият юрист на Спасески обаче не поискал в по-голяма степен да разкрие метода, по който ще работи отбраната. „ Това, което сподели е, че ще се опитат да потвърдят, че самият Спасески не е взел участие в това, което се е случило “, добави кореспондентът на Българска телеграфна агенция в РСМ.
Записът не беше незанимателен, в това число тъй като в това, което ние получихме като първична информация, е че трима индивида са взели участие в побоя над Пендиков. Всъщност това, което се вижда на записа, е дейното деяние на двама мъже и Пендиков, който от самото начало е в защитна позиция. Тоест, не става дума за пердах, а за побой. Не става дума за нещо случайно, т.е. еднократно изпушване на някакви страсти, тъй като в един избран миг Пендиков се изправя, взима си якето, те още веднъж му го взимат, хвърлят го върху една от двете коли наоколо, повалят го на земята и още веднъж следват ритници.
„ В един миг на камерите се вижда трети мъж, който се доближава. Той следи случилото се, само че не се намесва по никакъв метод в побоя “, означи Великова.

Според нея явно има жена очевидец на случая .

„ Самият Пендиков в показанията си споделя, че е чул женски глас, който споделя „ Оставете момчето, ще извикам полиция “ и репликата, която персонално мен ме впечатли и която е приписана на Илия Спасески е „ За българин не би трябвало да викаш полиция. Един да не остане от тях! “, което с изключение на език на омразата не знам по какъв начин другояче би могло да бъде несъмнено “ , акцентира Величкова.

Тя уточни, че на днешното съвещание по делото са участвали доста по-малко македонски медии, спрямо фалстарта на 28 февруари.

„ Допускам, че сега, в който Християн Пендиков пристигна в Охрид, още веднъж ще бъдем очевидци на това стълпотворение от предходното съвещание “, разяснява още Величкова.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР