Нямаме точна статистика, но се надяваме българското мляко у нас

...
Нямаме точна статистика, но се надяваме българското мляко у нас
Коментари Харесай

Колко всъщност струва сиренето и колко е надценката в магазина?

" Нямаме точна статистика, само че се надяваме българското мляко у нас да е към 70%. Другото е импорт, най-вече от Унгария и Полша. Някои сътрудници споделят, че няма задоволително българско мляко, това не е правилно. Българско мляко има. По-скоро опира до качество. Но качеството коства пари. Когато фермера има задоволително благоприятни условия, ще нахрани животните по-добре. Защото протеинът, с цел да го има в млякото, първо би трябвало да го има в животното ", разгласи пред businessnovinite.bg ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. 
" Стойността на сиренето не е мъчно се пресметна. 7 литра мляко по настояща цена 1,30 лв. е 9,10 лв.. При производството цената е друга, само че приблизително е 4 лв.. До тук прави 13,10 без Данък добавена стойност, с налога става 16 лв.. Това е цената на хубавото качествено сирене от производител. Всичко над него е надценка на търговеца. За страдание някои търговци поставят 40-50% надценка, което е доста ", добави Зоров.
По думите на Зоров има пресни млека, където сухото вещество е единствено 12%. Това значи, че това мляко е съвсем 80% вода. Има тежки отклонения при някои артикули, безапелационен е той. 
" Когато от " Активни консуматори " направиха проучването на сирената и излязоха със скандални данни за огромни количества вложена вода, тогава те споделиха, че несъразмерното количество вода в сиренето е рисково за здравето и това е тъкмо по този начин. Когато има доста вода в едно сирене стартират да се развиват микроорганизми. Като го сложите във вода, то стартира да се разпада, усетът го няма ", изясни специалистът. 
Сроред него би трябвало да има минимални условия, близки до тези по БДС. Според БДС водното наличие е единствено 54 %. Да дадем толеранс още 6%, т.е. сиренето не трябва да съдържа повече от 62% вода, счита той.
Зоров напомни, че сме имали позитивно комерсиално салдо на млечни артикули, а в този момент е негативно. Той цитира публична статистика, съгласно която е понижен износът на български артикули, в това число и за Румъния.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР