Нямаме намерение да освобождаваме хора, казва Никола Николов. © Юлия

...
Нямаме намерение да освобождаваме хора, казва Никола Николов. © Юлия
Коментари Харесай

Никола Николов от Domino’s: Поръчките на пици пораснаха с 10%, но вече са основно за обяд

" Нямаме желание да освобождаваме хора ", споделя Никола Николов.

© Юлия Лазарова Компанията за доставка на пици Domino`s има 21 обекта в страната - към този момент в София, Варна и Пловдив, които ползват американски модел за бърза доставка до дома до 30 минути от поръчката. Веригата проработи в България през 2010 година през сдружението на Никола Николов и Лазгин Маджид " ЛН сълюшънс ", което взе франчайз правата за страната и за Сърбия. За 2019 година българската компания регистрира 50 млн. лв. доходи от продажби, като растежът по отношение на 2018 година е 19%. " Капитал " попита Никола Николов, притежател и шеф в Domino`s България, за обстановката на пазара в този момент - след въвеждане на изключителното състояние.

Как се промени бизнесът на компанията през тази седмица по отношение на обичайната седмица преди ковид?
- Доставките на пици набъбнаха с към 10%, само че общият брой на поръчките падна с към 10%. Една от вероятните аргументи е в това, че незабавно след оповестяване на изключителното състояние затворихме физическите обекти. Ние сме компания, която преди всичко работи с доставки по домовете, само че работим и на място и 25-30% от посетителите употребяват в обектите ни. Сега тази алтернатива не съществува. Друга допустима причина за спада на поръчките е, че хората са си по домовете и евентуално готвят по-често, а може би се пробват и да пестят.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Какво се промени в организацията на работа на компанията поради ковид?
- Освен, че затворихме физическите обекти за външни гости, увеличихме още хигиеничните ограничения, въпреки че при нас те постоянно са били високи. Служителите в компанията постоянно са работили с ръкавици, по този начин не престават да работят и в този момент. Всички повърхности, които имат контакт с храна, се дезинфекцират неведнъж през работния ден, почистваме и извън към обектите. Куриерите, които ние назоваваме снабдители, сменят ръкавиците след всяка доставка, дезинфекцират се и поставят нови ръкавици. Всички чиновници носят хирургически маски за многократна приложимост. От оповестяването на изключително състояние до момента сме обезпечили на чиновниците ни над 8000 защитни маски, а употребяваните ръкавици дневно надвишават 10 000. Пиците минават термична обработка на 240 градуса, след което благодарение на лопата и нож за рязане се поставят в кутия, без доставчикът да има пряк досег с тях. Единственият, който отваря кутията, е клиентът. Температурата на всички чиновници се мери и записва преди началото на всяка промяна.

Кое беше най-трудно в новата организация на работа?
- Трудно беше намирането на маските. Трудни бяха и диалозите с хората, които бяха доста обезпокоени. Първите два дни имаше повече суматоха и част от доставчиците отхвърлиха да работят, пожелаха да си вземат неплатен отпуск и ние им позволихме, тъй като това е тяхно право. Някои обаче към този момент започнаха да се връщат на работа.

Наложи ли се да съкращавате хора поради новата организация на работа?
- Не. Заетите при нас са към 1000 и не сме съкращавали никого. Нямаме и желание да освобождаваме хора. Но по-голяма част от чиновниците в колцентъра работят от вкъщи си, което наложи да пренастроим компютрите, с цел да имат връзка с общата система. Нашата цел е екипът ни да продължи да работи, да не бъде обиден безстопанствен животът и да не бъде застрашена ничия заплата, въпреки че разноските се усилиха, а суровините нарастнаха за една седмица. Целта е да няма срив в системата и всички чиновници да се усещат спокойни.

Колко куриера имате и планирате ли да ги увеличавате?
- Доставчиците ни са към 400. Засега не планираме нарастване.

Добавихте опцията за безконтактни доставки на адрес, какъв % от клиентите ви избират този вид?
- Услугата е налична при поръчка и от уеб страницата, и през мобилното приложение след онлайн заплащане. Пицата се оставя върху друга кутия пред вратата на клиента, доставчикът звъни и се отдръпва, като изчаква клиента да си вземе поръчката. Софтуерът е комплицирана задача, наложи се да пришпорим работата, по тази причина е допустимо да има неточности, само че се приспособяваме. За една седмица броят на безконтактните доставки на храна набъбна с над 30%.

Има ли растеж при картовите разплащания?
- Да, растежът е към 15%.

Преговаряте ли с наемодателите за наемите на обектите?
- Факт е, че за една седмица разноските ни се подвигнаха, себестойността на поръчките набъбна. Още не мога да се наемам с точна статистика кое с какъв брой е поскъпнало, само че напълно скоро ще създадем този разбор. Ще би трябвало да водим диалози с наемодателите. Знам, че за тях това е паричен поток, само че с добър звук и след спокойни договаряния се надявам да се договорим по този начин, че да се откри подобаващ вид и за двете страни.

Откъде са главните снабдители на артикули за компанията? Каква част от продуктите са от български производители?
- Продуктите, които се употребяват в рецептите, са от утвърдени от централата снабдители. Работим с лицензирани български и европейски снабдители на хранителни артикули, като това е резултат от комплициран и дълъг развой на узаконяване и утвърждение през централата на Domino`s в Съединени американски щати. Около 20% от доставчиците са български. Сред тях са производители на бяло саламурено сирене, за чието вложение искахме особено позволение от централата, на бекон, на кутии, консумативи и други

Имате ли проблеми с веригата на доставки в този момент?
- Да, доставките са бавят, превозът нарастна, логистиката е комплицирана. До преди седмица знаехме, че поръчаното ще дойде идната седмица, да вземем за пример, а в този момент нямаме такава гаранция. Затова търсим решение в поръчка на по-големи количества, запасяваме се и складираме в нашата база.

Има ли смяна в потребителските настройки в този момент, когато хората са най-вече по домовете си?
- Да, преди изключителното състояние клиентите поръчваха най-вече вечер, като съотношението беше 65% към 35% денем. Сега се поръчва най-вече денем, а вечерта поръчките утихват.

Планирате ли нови обекти през 2020 година, ще променяте ли инвеститорските си проекти поради ковид?
- Тази година през април планирахме разкриване на нов обект, само че в този момент ще задържим и ще действаме по-внимателно. За тази година сме възнамерявали разкриване на още два обекта. Всички те ще са във Варна, Пловдив и Бургас, където ще стъпим за първи път. Целта е до края на идната година обектите ни в страната да станат 30.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР