Няма засилен миграционен натиск, увери вътрешният министър Калин Стоянов при

...
Няма засилен миграционен натиск, увери вътрешният министър Калин Стоянов при
Коментари Харесай

Поетапно: Закриват центъра за бежанци в "Овча купел"

Няма засилен миграционен напън, увери вътрешният министър Калин Стоянов при чуването му в Народното събрание във връзка сбиванията с присъединяване на мигранти предходната седмица на бул. " Витоша ", в Центъра за настаняване в " Овча купел ", нападението против задгранични студенти.

Шефът на Държавната организация за бежанците Марияна Тошева изясни, че центърът в " Овча купел " ще бъде поетапно закрит, като още идната седмица стартира пренасяне на част от мигрантите. Темата бе мотив опозицията да упрекна ръководещите съзнателно неглижиране на казуса.

Председателката на организацията за бежанците не се съгласи, че има ескалиране на насилието в местата за настаняване. Обясни, че организацията страда от липса на фрагменти и финансиране и избира защита от Министерство на вътрешните работи.

Мариана Тошева призна, че битовият случай, излязъл отвън рамките на центъра в " Овча купел ", се дължи и на пренаселването му, и на обстоятелството, че охранителните от частната компания, определена с социална поръчка, са към 70-годишни. Идеята е центърът в " Овча купел " да бъде закрит, тъй като е мощно амортизиран, а лицата в него ще бъдат преместени.

" Това е най-старият център, както към този момент споделих. Той е 30-годишен и е извънредно амортизиран и ние вършим всичко допустимо за затваряне. Прави се организация още тази седмица 30 лица да заминат за нашия приемателен център в Баня ", разяснява Марияна Тошева.

Разселването на млади мъже ще продължи и към други центрове на Агенцията. по време на чуването остри реплики си размениха вътрешният министър и водача на Българска социалистическа партия поради разминаване в броя на арестуваните мигранти от началото на годината.

" Задържанията навътре в страна от началото на година досега са 260, а за същия интервал на предходната година те са 1260. Тези числа доста красноречиво демонстрират, че ние се оправяме с миграционния напън ", уточни Калин Стоянов.

Корнелия Нинова упрекна Стоянов, че е скрил 136 случая, като се базира на публична информация от Министерство на вътрешните работи до Народното събрание

" Предлагам ви от този миг до края на чуването, а и до края на престоя на господин министъра в Министерство на вътрешните работи да не вярвате на нито една негова дума ", сподели тя.

Само през януари са арестувани общо 396 жители на трети страни.

От " Възраждане " се възмутиха, че в бежанските центрове няма благонадежден надзор на влизащи и излизащи, липсва съответна защита и видеонаблюдение.

" Всеки месец плащаме по 395 лева за прехрана на всеки противозаконен мигрант. Ще плащаме ли ние, българските жители, по 400 лева на месец да се опасяваме, да гледаме побоища ", попита Петър Петров - " Възраждане ".

От ПП-ДБ упрекнаха опозицията, че плаши хората:

" Темата " мигранти, нарушители и бежанска рецесия " е обичана на Кремъл освен тук, само че и в цяла Европа. Естествено е микрофоните на Митрофанова да сеят боязън, ненавист, разделяне, неистини, дезинформация. Да си кажем обстоятелствата. Кризата с невиждан мигрантски поток няма ", съобщи Искрен Митев.

ОТ Има Такъв Народ се възмутиха, че ръководещите неглижират казуса

" Всички ръководещи ни обяснявате по какъв начин няма мигрантски проблеми. Страховете, които хората изпитват са голословни, неуместни и даже подправени. по какъв начин всеки,коти надали не им обърне внимания, той обслужва Кремъл.

От ГЕРБ признаха че има проблем и поради това са внесли с Движение за права и свободи предложение за увеличение броя на щатните служители на реда на границата и вдишване на защитата на бежанските центрове от Министерство на вътрешните работи.

" Факт е, че нито край центровете има успокоение, нито в центровете има успокоение. Нито за чиновниците, нито за жителите, нито за самите мигранти ", уточни Мануил Манев - ГЕРБ-СДС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР