Няма загинали и пострадали хора при бедственото положение след проливните

...
Няма загинали и пострадали хора при бедственото положение след проливните
Коментари Харесай

Около 20 души са спасени с хеликоптер, къщи са разрушени след проливните дъждове в карловските села

Няма починали и потърпевши хора при бедственото състояние след проливните дъждове в карловските села, заяви регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев. Има разрушени три къщи и един магазин в село Слатина, една къща в село Богдан и няколко отчасти разрушени къщи в село Каравелово. Около 20 души са избавени с хеликоптер от най-тежко потърпевшото село - Богдан. 

На място са 100 бойци и 10 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада още от началото на бедствието, разяснява началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Хеликоптер ще работи в светлата част на денонощието в най-критичните точки, добави той. Предвижда се хеликоптерът да достави храна и вода в село Богдан, което продължава да бъде откъснато. 

Води се и следствие за осъществяване на закононарушение – причиняване на наводняване по несъобразителност, заяви зам.-директорът на Националната следствена работа Юлиана Петкова.

Продължават избавителните интервенции за извеждане на хора от наводнените региони, в които още веднъж вали дъжд. 

От 08:00 часа е прекратено придвижването на влаковете в междугарието Христо Даново – Клисура, част от третата основна жп линия София – Карлово – Бургас, оповестиха по-рано денем от Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). От дъждовете са се задействали свлачищни процеси и в сектора има наводнен стоманен път. 

Заради свлечена скална и кална маса от проливните дъждове, в Троянския проход е лимитирано придвижването по пътя Троян – Кърнаре, оповестяват от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). Екипи на пътноподдържащото сдружение работят по разчистването на трасето. 

Трафикът на леки коли се пренасочва по обходен маршрут през прохода „ Шипка “, а тежкотоварните коли минават през Прохода на Републиката. 

Няколко трафопоста, намиращи се в региона на бедствието в Община Карлово, са наводнени, сподели за Българска телеграфна агенция Крум Косев от ЕВН-България. Най-сериозно е ситуацията в селата Богдан, Кърнаре, Слатина и Каравелово. Електроподаването в тези обитаеми места е отчасти.

В регионите на селата, където са придошли локалните реки, няма зареждане поради наводнените трафопостове и не се знае по кое време ще бъде възобновено електроподаването. 

Освен военните, в помощ на популацията в бедстващите региони се включва профилирана техника на АПИ и спешни екипи на Столичната община. 

Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените села. Два незабавни медицински екипа от Центъра за незабавна помощ в Пловдив също са изпратени. При нужда екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните поданици в засегнатите от проливните дъждове и наводнени обитаеми места.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР