Няма забрана за износ на зърно от страната, заяви вицепремиерът

...
Няма забрана за износ на зърно от страната, заяви вицепремиерът
Коментари Харесай

Василев: Няма забрана за износ на зърно от страната

Няма възбрана за експорт на зърно от страната, съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Той посочи, че текат детайлни инспекции, с цел да е несъмнено, че всички процедури и условия са спазени, съобщи Нова телевизия.

„ В България има задоволително зърно, на интернационалните пазари обстановката е безусловно сериозна и би трябвало да сме сигурни, че всичко е спазено преди зърното да напусне страната”, добави той.

Относно Плана за възобновяване прогнозите на Василев са, че първите пари България ще получи през лятото. „ На база осъществяването на плановете ще забележим кои може да не бъдат изпълнени в период и да отпаднат. Ако успеем да осъществим всички, ще ги дофинансираме с национално финансиране”, добави той.

Към 15 март се чака привършване на техническите договаряния на България с Европейска комисия по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), сподели министърът на финансите на съвещание на Комисия по въпросите на Европейския съюз, заяви Българска телеграфна агенция. След това следва НПВУ да мине през естествените процедури на утвърждение, добави той.

Може да стартираме работа по Плана, сега в който има техническо утвърждение по него, даже преди формалното сключване, сподели вицепремиерът.

Най-голямата смяна в Плана е отпадането на инвестицията в парогазова централа и замяната й с инфраструктура за предпазване на сила от 6000 мегаватчаса и на рандеман на геотермална сила, сподели Василев.

В стратегия " Транспорт " на Плана има засилен фокус върху устойчивия превоз - крайградски железници и влакове вид " Интерсити " и усъвършенстване на публичния превоз.

По-малки промени има при обезпечаването на широколентов интернет в общинските центрове, развиване на ТЕТРА системата за връзка при рецесии и за цифровизация на " Български пощи ".

В бранша опазване на здравето на НПВУ е включено смяна на системата " 112 ", с цел да се улесни работата й.

Отпадането на градеж на парогазови централи и газопроводи и замяната им с плана за системата за акумулатори и тяхното разполагане ще костват към 1,5 милиарда лв.. Търсенето и добивът на геотермална сила ще костват към 200 милиона лв..

Проектът за разполагане на батериите е създаден с Министерството на енергетиката (МЕ) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Батериите ще станат благосъстоятелност на дружество на МЕ и ще се разположат в подстанциите на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). Батериите ще могат да се наемат от други участници на пазара на сила на пазарен принцип. Поставяме минимално условие за зареждане на батериите - минимум 7500 цикъла. Тоест, в случай че всеки ден се зареждат и разреждат - това са към 15 години. Няма условие за вида акумулатори - в света те са няколко и този въпрос е отворен, сподели той.

Батериите ще се създават в България и това е въпрос на национална сигурност, сподели Василев. Ако се наложи да завишим вложенията за този цех, аз бих платил цената, с цел да имаме национална сигурност, съобщи вицепремиерът. Разходите за предпазване на сила ще са към 10 евро на мегаватчас, което е много на ниска цена, уточни министърът на финансите.

В момента се водят последните договаряния за спомагателен разбор за сигурност на доставките на централите в Маришкия басейн. Трите огромни централи в Маришкия басейн няма да бъдат закривани. Ще се закриват единствено централи, които не дават отговор на екологичните стандарти, каквито са " Брикел " и " Бобов дол ", уточни вицепремиерът.

В НПВУ сумата за приемане за стратегия " Транспорт " се резервира - парите, както споделих, ще отидат за влакове вид " Интерсити " и за за градски железници, като за двата вида ще са нужни 640 милиона лв. за 23-24 влака, посочи Василев.

Няма смяна в бюджета за развиване на широколентовата съгласуваност.

Ситуацията в Украйна не оказва непосредствено въздействие върху НПВУ. Ако бяхме приели в Плана да прибавим парогазова централа и да се съгласим със затваряне на мощности, в този момент щяхме да сме в неизгодна позиция. Забавянето на НПВУ ни оказа помощ да прокараме решения в интерес на България, сподели Василев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР