Няма вид въоръжена сила, за която в последните три години

...
Няма вид въоръжена сила, за която в последните три години
Коментари Харесай

Каракачанов: Във всички видове въоръжени сили са предприети действия за модернизация

Няма тип въоръжена мощ, за която в последните три години да не са подхванати дейности за рационализация и превъоръжаване. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността през днешния ден, 21 декември, по време на визитата си в цех "ТЕРЕМ – ХАН КРУМ " в Търговище. Заедно с него индустриалната база на предприятието разгледаха министър-председателят Бойко Борисов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

"Всички авиационни платформи – Ми-17, Ми-24, Су-25, Миг-29, Л- 39, през тези четири години минаха ремонт, възобновяване, някои и рационализация. Сключена бе договорката за закупуване на осем нови самолета Ф -16 БЛОК – 70. Във Военноморски сили бяха добити два кораба – минни ловци, подписан бе договорът за два нови модулни патрулни кораба. Водим диалози за придобиване на една или две подводници. Наскоро бе подписан договорът за 98 машини за Съвместното командване на специфичните интервенции, а преди броени дни - и договорът за модернизацията на танковете – Т-72, който ще бъде осъществен в „ ТЕРЕМ-ХАН КРУМ “ – Търговище ", сподели още министър Каракачанов и съобщи, че до края на мандата ще бъде завършен и планът за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътните войски.

Министърът акцентира, че главният блян при реализацията на всички модернизационни планове е работата да се прави от български компании: "Така средствата, които българският поданик отделя за защита, остават в България. Изграждането на двата модулни патрулни кораба ще бъде осъществено в българска корабостроителница. Двата минни ловци ще бъдат ремонтирани също у нас – в "ТЕРЕМ – КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ-Варна ", новите машини за Специалните сили ще се създават в българска компания – "Самел -90 ".



Министърът на защитата напомни, че за последните три години възнагражденията в армията са нараснали четири пъти, като сумарното нарастване на заплатите е 48%. "Направихме не малко и продължаваме напред ", сподели министър Каракачанов.

"От 15 години такава рационализация на армията ни не е правена. Работим по натовски стандарти и вършим всичко належащо за военните учебни заведения, авиацията, моряците, Сухопътните войски, специфичните елементи, инфраструктурата и летищата ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов при визитата си в завода "ТЕРЕМ – Хан Крум " ЕООД в Търговище.

"Когато имаме съгласие и консенсус сред политическото и военното управление, и управлението на нашите военно-ремонтни фабрики и отбранителна индустрия, може да реализираме доста. Българската военна промишленост се разви, влага, непрестанно се усъвършенства. Крайно време е Българската войска да стане главен консуматор на нашата отбранителна индустрия ", съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, представен от пресцентъра на Министерството на защитата.

Той посочи, че управлението на Българската войска, дружно с командирите на типовете Въоръжени сили, прави постоянни визити в главните индустриални мощности на Министерството на защитата и на българската отбранителна индустрия, с цел да откри най-ефективните и ефикасни способи да се покачат отбранителните качества на допустима цена и при основаване на работни места за националната стопанска система.

"Черно море е от особена значимост и непрестанно се покачва неговата значителност във връзка с сигурността. България би трябвало да е подготвена да отстоява своя суверенитет ", акцентира началникът на защитата. Ето за какво той отличи значимостта на подписания контракт за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили с немската компания "Люрсен ", по който двата кораба ще бъдат напълно издигнати у нас.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов разясни, че при плана за рационализация на танковете Т-72 значим е фактът, че със относително малко вложени средства се получават доста нови благоприятни условия за главния танк, употребен в Сухопътните войски. "Новите качества изрично са положителни, периодите ни удовлетворяват. Надяваме се, че процесът няма да приключи с модернизацията единствено на тези 44 танка, за които бе подписан контракт, а и с останалите ", уточни той и добави: "В Командването на Сухопътните войски сме удовлетворени от това, че с управлението на "ТЕРЕМ " в последните две години създадохме доста положителни работни взаимоотношения. Надяваме се тази традиция да продължи: Средствата, планувани за рационализация, да остават в България, да бъде ангажирана българската отбранителна промишленост, тъй като този капацитет е значим за нас ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР