Няма цел, която да струва толкова, че да погубваш невинни

...
Няма цел, която да струва толкова, че да погубваш невинни
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Поклон пред невинните жертви и...

„ Няма цел, която да коства толкоз, че да погубваш почтени човешки животи. Тероризмът няма човешко лице. И това е важало с цялостна мощ както през 1984 година, когато избухва взривното устройство на жп гара Пловдив, по този начин и в годините по-късно, важи и през днешния ден, когато, за жалост, още веднъж ставаме очевидци на безчовечен актове по целия свят. Не бива да го позволяваме. Най-малкото - като помним “.

Това съобщи националният представител Славчо Атанасов на поклонението през днешния ден пред паметната плоча на жертвите на протурския тероризъм на Централната жп гара в Пловдив. Заедно с деятели на НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация той отдаде респект пред жертвите и потърпевшите от атентата преди 35 години.

Тогава, на 30 август 1984 година в 17, 29 ч. е взривена бомба в чакалнята на жп гара Пловдив.

Адската машина е била сложена до кошче за боклуци в дъното на залата, при публичните телефони. На място умира 50-годишната Добра Паслиева от Кърджали, а 13-годишно дете остава без око. Ранени са 42-ма души.

Точно 36 минути по-късно, в 18,05 ч., е взривено ново устройство пред постройката на аерогара Варна. Ранени са две дами.

Установява се, че двата атентата са координирана офанзива на протурски терористи. Следствието стига до извода, че терористичната група е от трима души и няколко помагачи и че е била проведена напролет на 1983 година

Разследващите влизат в следите на 40-годишния турчин Емин Мехмедали, който по това време е с българско име Елин Маджаров. Разкрити са още Абдула Чакъров (Алцек) и Саафет Реджеб (Сава Георгиев). Оказва се, че отпред на групата стои Елин Маджаров. Делото против тримата се гледа през април 1988 година при закрити порти и те са наказани на гибел. След няколко месеца присъдата е доказана от Държавния съвет на Народна република България и атентаторите са екзекутирани.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР