Няма теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ и не

...
Няма теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ и не
Коментари Харесай

Двама министри: Няма теч на данни от регистър БУРЛСТАТ, законът e такъв

Няма теч на персонални данни от указател БУЛСТАТ и не е имало. Това обявиха министърите на правораздаването Надежда Йорданова и на електронното ръководство Божидар Божановна взаимен брифинг вМинистерството на правораздаването.

Извънредната конференция беше във връзка изказванието на хора със свободни специалности, които алармираха БНР, че персоналните данни на над 300 000 души - ЕГН, непрекъснат адрес, имейли и телефониса се появили в регистъра на БУЛСТАТ.

Към сегашния миг в регистъра са забележими непрекъснатите адреси на самоосигуряващите се лица и това е в осъществяване на закона, който работи от 2005 година, т.е. в тази си част БУЛСТАТ демонстрира данни, които подхождат на условията на закона, изясни правосъдният министър.

Тя заяви, че броят на самоосигуряващите се у нас е към 350 000 души. Това са хората със свободни специалности, измежду които юристи, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, публицисти, архитекти, движимости лица, земеделци и други.При преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съответстват с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код с 9 знака, са се появили още персонални данни.

Новите ЕИК са условие на Регламент на Европейския парламент по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни (GDPR) и парадоксът е, че задачата им е точно по-добра отбрана на тази информация.

" На 4 януари като самоосигуряващ се влязох да видя новия си ЕИК номер. И открих, че когато натисна елементи по справката, мога да видя освен ЕГН, само че и непрекъснат адрес, сегашен адрес... Така се оказа защитавайки ЕГН-то като персонални данни, сме изкарали всички данни. На някои сътрудници са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал осведомено единодушие за издание на тези данни ", изясни юрист Гергана Върбанова пред БНР.

„ Направихме разбор за това събитие и преценяме, че това не е положително решение на закона, защото не е съразмерно по отношение на задачата, която преследва указател БУЛСТАТ “, сподели правосъдният министър.

„ Предвиждаме всички данни, които имат темперамент на персонални и несъответстват на указател БУЛСТАТ - да не бъдат във забележимата част, а единствено за служебни информации ", добави Йорданова.

Тя разясни, че е имало следващи няколко промени в закона, само че тази норма не е била преразгледана в нито едно от тях.

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов посочи, че и от техническа, и от правна позиция - теч не е имало. Той съобщи, че е изследван трафикът към регистъра за зловредно въздействие.

„ Както от правна, по този начин и от техническа позиция теч не е имало, няма и риск за подобен “, сподели Божанов. Той уточни, че е оценен и трафикът към регистъра, с цел да се види има ли скупчване или необикновена интензивност.

" Системата, като се изключи че работи в сходство със закона, съблюдава и положителните практики за осведомителна сигурност. Наистина приготвяме законодателно изменение, защото въпреки и системата да работи в сходство на закона, той предстои на възстановяване ", съобщи Божанов.

На въпрос по какъв начин се е стигнало до това някой да назова това " теч на информация ", министърът на електронното ръководство отговори:„ Много хора са проверявали по какъв начин наподобява техния профил в регистъра и са стигнали до умозаключение, че техните персонални данни са там. Всъщност данните са там от 15 години, само че поради известността на системата от 4 януари насам, повече хора са разбрали за това “.

Двамата министри дадоха обещание, че ще бъдат подхванати незабавни дейности за промени в Закона за указател БУЛСТАТ за възстановяване отбраната на персоналните данни на жителите .

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР