Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството.

...
Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството.
Коментари Харесай

З. Златанова: По време на председателството България се размина с важните европейски въпроси

„ Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно изпитание както на самата председателстваща страна, по този начин и на редица европейски институции, в частност Европейска комисия.
Европейските институции вършат всички допустимо, с цел да няма несправила се страна “. Това разяснява в предаването „ Нещо повече “ Зинаида Златанова, някогашен вицепремиер в кабинета " Орешарски " и дълготраен началник на бюрото на Европейска комисия у нас.

„ За дребна страна като България това фактически е голяма опция да попадне в международните медии, да попадне във фокуса на вниманието. За страдание, даже като държава-председател България извънредно малко присъстваше в задграничните медии. Това е доста учудващо и е в огромен дисонанс с вътрешната връзка на държавното управление във връзка видимостта на страната. Има няколко пояснения. Въпросите, които бяха на дневен ред в Европа, се разминаваха фрапантно с въпросите, които сложи на дневен ред България. Това го приписвам на неумелост и до някъде на непросветеност на самото държавно управление. Мисля, че българското държавно управление доста се престара да слага предварителни цели или може би гледаше с какво ще се оправи по-лесно, а събитията ги застигнаха и задминаха “, разяснява Златанова.

Тя даде за образец днешния европейски съвет: „ Имаме миграция и леговище, Брекзит, промяна на еврозоната, комерсиална политика на Европа – по нито една от тези тематики България няма никакъв принос по време на своето председателство “.

Според Златанова, Австрия, която поема Европейското председателство, ще продължи по същински европейски дневен ред.

Тя счита още, че са нужни са незабавни ограничения за мигрантите.

„ Трябва да имаме вътрешна тактика, наша българска, за това по какъв начин ще се оправим с новите правила за новия програмен интервал. Безспорно ще има нови правила и те е доста евентуално да включат и върховенството на закона като изискване за разпределяне на тези средства “, разяснява също Златанова. Според нея държавното управление би трябвало да одобри незабавно Стратегия за усвояването на средствата от Европейски Съюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР