Няма съмнения, че имаме сериозни различия с Радев, но те

...
Няма съмнения, че имаме сериозни различия с Радев, но те
Коментари Харесай

ОБРАТ! Ротационният Николай Денков развя бяло знаме – иска да работи с Румен Радев

„ Няма подозрения, че имаме съществени разлики с Радев, само че те не би трябвало да ни разделят, когато би трябвало да работим по плановете с Гърция и Румъния, енергийните планове, направени в интерес на България, а не на прилежащите страни. Аз съм подготвен да работя с всяка една институция, когато става въпрос за такива планове. ”

Бялото знаме развя в ежемесечния формат на доклад на държавното управление “Властта приказва намерено ” министър председателят на конци Николай Денков, който дава отговор и сега на въпроси на жителите на фейсбук страницата на Министерския съвет.

Денков изрази подготвеност за работа с президента в отговор на въпрос за  извършения с него диалог по време на благотворителния Мач на вярата, проведен от Стилиян Петров в деня на Съединението. Разговорът през вчерашния ден приемете като жест от моя страна, който се надявам отсрещната страна да е схванала, и тези нападки, които са безпочвени, да спрат, сподели Денков.

Премиерът стартира отговорите на въпросите от наводненията по Черноморието и оправянето с последствията от тях. „ Проверката има ли нарушавания по линия на водосбора и деретата в наводнените региони ще отнеме най-малко 2-3 месеца. Това, което чета в обществените мрежи, е много незадълбочено във връзка с сериозните проблеми, които обсъждаме. Трябва да се разбере, че това е естествено злополучие – при естествените бедствия има риск, и следва да преценим каква част от него е провокиран от природата, и каква част – от индивида “, изясни министър-председателят във връзка на мненията, че на тежките последствия от наводненията се дължат и на човешка интервенция.

За бедствието Денков още веднъж даде висока оценка на дейностите на институциите, като смята, че реакцията им е била бърза и съответна. „ Вече стана ясно, че прокуратурата се е самосезирала, чакам решение, в случай че се откри нарушение на законите “, сподели още Денков.

Нов модел на възнаграждение в администрацията 

„ До 15 септември министерство на финансите следва да е готово с нова рамка за възнаграждение в държавната администрация, тъй че да няма безпринципни огромни разлики сред министерствата “, заяви министър председателят. В момента разпоредбите дефинират минимални и оптимални граници, през годините едни министри са лобирали по-успешно, други – не, едни са към минималните, други – на максимума.

Очакваме с бюджета за 2024 година да има по-принципно решение, сподели Денков. Той разяснява и огромните разлики в заплащането в лечебните заведения, като напомни, че в груповия трудов контракт за бранша бе планувано ограничаване разликата в минималната и оптималната заплата в една болница да не надвишава 10 пъти. Денков се надява тези текстове да не се апелират, като неопределено разгласи, че те към този момент работят, до момента в който влизането в действие бе отсрочено за следащата година.

Борбата с войната по пътищата

Реклама

Правителството ще продължи напъните за ограничение на войната по пътищата, като възнамерява спомагателни ограничения за ограничение на шофирането след употеба на алкохол и опиати. “Никой не следва да има право да оттказва кръвен тест. Ако тази опция остане, следва да има различен вид за надеждна инспекция. Обсъждаме това с сътрудниците химици какво е надеждно, допустимо и подхожда на европейските практики ”, сподели Денков.

Премиерът на конци разяснява и мярката за лишаване на коли на карали с алкохол като стъпка в вярната посока. Само няколко седмици по-късно два пъти-три пъти спадат случаите, които Министерство на вътрешните работи записва. Мярката работи, дано я използваме, тъй като ще даде резултат, сподели Денков. Той разяснява и предлагането за понижаване на тол таксите за тежките коли, които минават над несъмнено положение, като го отбрани като положително.

Според Денков предлагането е в изгода освен към едрите превозвачи, само че и към по-малките компании, които правят дълги курсове и не облагодетелства никого. Според премиера мярката в действителност ще има антиинфлационен резултат. Денков омаловажи казуса с неприемливо огромната отстъпка, препоръчана от Министерство на регионалното развитие – до 30% при месечен пробег сред 4000 и 6000 км и до 50% над 6000 км при оптимално допустима съгласно Европейска комисия отстъпка от 13%. Има спор какъв брой могат да бъдат отстъпките, той ще бъде решен, сподели министър председателят. 

Електронни медицински бележки в училищата 

Новата образователна година ще стартира с електронни медицински бележки в учебните заведения, заяви още Денков. Той посочи, че новата електронна услуга се готви от „ Информационно обслужване “ и сдружението е съвсем готово. Според него това ще разреши и да няма толкоз огромни злоупотреби. В опазването на здравето ще се трансформират доста неща по линия на електронното ръководство, заяви министър председателят. Сроковете, които министър-председателят афишира за електронните бележки, обаче е подозрителен на фона на компликациите, с които бяха въведени в опазването на здравето електронните предписания. 

Инвестиции и икономика 

Правителството работи интензивно по привличане на вложители, сега се преглеждат 10 плана за нови вложения в България в доста напреднала фаза, разгласи министър председателят в отговор на въпрос къде са обещаните вложения.

Денков посочи като принос за положителната бизнес среда приемането на бюджет, тъй като имало риск подобен да няма. Като добра мярка министър председателят уточни и измененията в закон за синята карта. Премиерът въпреки всичко призна, че са нужни по-дългосрочни ограничения за привличане на вложители и се оплака от огромната опозиция против концепцията за създаване на цех за батериите. Това бе един от най-спорните планове в проекта за възобновяване и резистентност, като по този начин и не стана ясно кой тъкмо ще строи цех – по проекта се предвиждаше основаване на държавна компания, която просто да купи акумулатори. „ Резултатът от това саботиране е, че вложителят отиде в Румъния и ще  открие 8000 работни места “, твърди Денков. 

Алексей Петров и бистрота

Премиерът за следващ път бе запитан за ролята на Алексей Петров при сформиране на държавно управление. В отговор на въпрос обикновено ли е това да се случва чрез среща в подсигурен от Петров манастир Денков с очевидно стеснение разяснява, че въпросът би трябвало да бъде заложен на хипотетичните участници Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев. Според Денков всичко към съставянето на кабинета и съставянето на управническа стратегия се е случвало пред очите на публицистите и обществото. 

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР