Няма разрешения за строеж на участъци от 4 до 9

...
Няма разрешения за строеж на участъци от 4 до 9
Коментари Харесай

Министър Комитова: Купили сме си магистрала „Хемус“ на „зелено“

Няма позволения за градеж на сектори от 4 до 9 на автомагистрала „ Хемус ". За лотове 4, 5 и 6 завършват отчуждителните процедури и построяването им ще стартира през 2022 година За 7-ми, 8-ми и 9-ти към момента няма трасе. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова на взаимна конференция във връзка инспекцията на строителството на Автомагистрала „ Хемус ", дружно с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В нея участваха също ръководителят на ДАНС Пламен Тончев, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов, зам.-директорът на ГНДП ст. комисар Атанас Илков, заместник-регионалният министър Валентин Граматиков и началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.

„ Раздаването на пари през процедурата ин хаус е по закон. В рамките на този закон някои обаче са считали, че могат да раздадат милиони на компании. Според нас през 2020 година не е имало незабавна нужда да се дадат 1 милиарда лева на компании, в случай, че предходните ръководещи са знаели, че няма позволение за градеж на правите от 4 до 9 от Автомагистрала „ Хемус ", съобщи министър Комитова.

„ Борим се да открием фронт за строителство на секторите 4, 5 и 6 идната година. Най-тежко е по трасето на лотове 7, 8 и 9. Там е обрисувано трасе, където са направени геоложки и геодезически изследвания, които демонстрират, че то минава през доста свлачищни терени, през предпазена територия по НАТУРА 2000 и около специфичен обект. Трасето би трябвало да бъде преместено. Върнахме се в начална точка за тази част от автомагистралата. Сега чертаем ново трасе и започваме геоложки изследвания ", изясни още районният министър.

Виолета Комитова разяснява, че откакто е поела поста министър е схванала каква заблуда е представлявало строителството на автомагистрала „ Хемус ". И добави, че едвам неотдавна е схванала и за друга заблуда - ремонта на бент. „ Студена ", който се оказва в градеж от 2015 година до момента. Тя добави, че се надява водоемът до Перник да получи Акт 16 в мандата на служебния кабинет.

Началникът на ДНСК Влади Калинов изясни, че строителство е осъществявано на 4 и 5 сектор, само че то е нелегално и все още страната няма визия коя компания го е изпълнила. По този въпрос от „ Автомагистрали " ЕАД са декларирали пред ДНСК, че публично възлагане на строителство няма, тъй като няма позволение за градеж.
„ И се оказва, че някой е подарил на страната едно строителство за милиони левове. В момента не желае да пристигна и да си каже кой е, с цел да си получи тези пари, в случай че това е допустимо изобщо. Такава е обстановката на лот 4 и 5 ", изясни Калинов.

На конференцията бяха оповестени шокиращи данни от взаимната инспекция на Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите.

Вътрешният министър Бойко Рашков заключи, че „ Хемус " се построява от „ незнаен причинител " и градежът съставлява „ пирамида, която строи автомагистрала на зелено ". Той даде обещание през идващите дни данните от инспекцията да бъдат оповестени пред обществото и дадени на прокуратурата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР