Няма присъствие на руски военни кораби в момента в българската

...
Няма присъствие на руски военни кораби в момента в българската
Коментари Харесай

Русия е изтеглила корабите си от българската икономическа зона в Черно море

Няма наличие на съветски военни кораби сега в българската икономическа зона в Черно море. Това заяви началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Руските сили са се изтеглили след превантивни дейности на българския военноморски флот и НАТО. Към момента рискът за страната ни поради войната в Украйна не е нараснал.

Обявената рискова територия е обхващала три четвърти от икономическата ни зона.

" Ние засилихме наблюдението в тия морски пространства. След това се започнаха ограничения в групов формат, т.е. беше издигнат въпроса на равнище НАТО с цел да получим поддръжка във връзка с ситуационната информираност. От тогава не сме следили нахлуване на съветски кораби приближаване в тази зона ", изясни началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Все още не е явен произходът на дрона, открит край Тюленово. Началникът на защитата отговори и на рецензиите свързани с дейностите на екипите при обезвреждането му.

" Наистина фрагментите с цигарата, интерпретациите с потника не са удачни и изместиха фокуса от това че военнослужещите в една високорискова обстановка са се справили професионално и отговорно без последици за екипа, без последици за жители или инфраструктурата. Хубаво е пушил, не е трябвало да влиза в кадър, а да обмисли да пуши като е обмислял обстановката. Прави му чест, че отива с него който поема най-големия риск а не отива да се скрие зад камъка или да постави защитно облекло ", разясни още той.

Министерството на защитата не е взело дефинитивно решение къде ще бъде построена новата инфраструктура за военнослужещите от многонационалната бойна група. Според военни специалисти от всички обследвани региони най-подходящ е този край Кабиле поради близостта му до полигон, летище, жп гара и морето. По предварителни планове в новия боен обект ще са ситуирани сред 1000 и 1500 души, с опция за по-голям потенциал.

" Първото предопределение на тези сили които са в осемте страни от източния фланг на НАТО е да възпрат възможен агресор тъй че той да не посмее да подеме експанзия. Ако въпреки всичко реши да предприеме нападателни дейности то всички ние да дружно да се отбраняваме, да подсигуряваме сигурността си и да съхраним териториалната си целокупност и суверенитет ", съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев.

Според него хората няма от какво да се тормозят поради новия боен обект. Изграждането на сходна инфраструктура може да се отрази удобно на социално-икономическото развиване на района. Окончателното решение ще бъде показано и в Народното събрание.

Министърът и началникът на защитата бяха в Сливен за разкриване на реновираната постройка на инфекциозно поделение на военната болница в града и отбелязването на 100 годишнината от основаването на лечебното заведение.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР