Няма преки доказателства срещу извършителите на атентата на бургаското летище

...
Няма преки доказателства срещу извършителите на атентата на бургаското летище
Коментари Харесай

Адвокат: Реално няма преки доказателства, че Хасан Ел Хадж Хасан е извършител на атентата в Сарафово

Няма директни доказателства против причинителите на атентата на бургаското летище преди 5 години, при който починаха петима израелски туристи и българският водач Мустаха Кьосов. Това твърди служебният юристът на обвинения Хасан Ел Хадж Хасан  Радослав Николов. Обвиняемите за атентата на са двама - ливанският бежанец в Канада  Хасан ел Хадж Хасан  и ливанецът с австралийско поданство  Мелиад Фарах.  Четири години продължи следствието на случая, а повече от година не може да бъде даден ход на правосъдни развой в Специализирания углавен съд в София.

След разпоредителното дело на 19-ти декември се чака да бъде даден хода на мегапроцеса, добави той. Най-късно през януари ще стартира правосъдното разследване, посочи юристът. Обвинителният акт е 100 страници, а материалите по делото -  83 тома или 24 000 страници, съобщи Николов.  

Николов изброи обвиняванията против Хасан Ел Хадж Хасан:

Обвинението е, че съзнателно е направил опит да умъртви повече от две лица - изброени са всички потърпевши. Следващото обвиняване е, че, посредством гърмеж, сбъднат посредством самоделно взривно устройство, съзнателно е унищожил и развалил имущество със забележителна стойност.
В досиетата по делото има експертизи, които не могат да се видят в нито едно друго дело в страната, сподели юрист Николов. Такава е 3Д техническата ситуационна експертиза направена в Съединените щати. Тя демонстрира разположението на всеки един от израелските туристи, както и това на терориста в региона към взривения рейс. Свършена е голяма по размер работа, изискани и получени са 22 интернационалните информации от 13 страни, само че директни доказателства,че Хасан Ел Хадж Хасан е съизвършител в атентата няма, сподели още Радослав Николов.

От самото начало, от момента, в който съм се срещнал с делото, аз съм изцяло наясно, че " Хизбула " нямат нищо общо. Историята за " Хизбула " беше едно изказване на един политик, което се оказа неподкрепено с безусловно нито едно доказателство по делото, само с някакви догатки, евентуално персонално негови. Подзащитният ми Хасан Ел Хадж Хасан го свързват с осъществяването на това закононарушение поради неговото придвижване в България на избрани дати, които подхождат на осъществения атентат и също по този начин поради това, че за него има някакви много косвени доказателства по отношение на изработването на едни документи. Оттам нататък няма никакви доказателства. Искам да уточня, че към този момент това е моето мнение. Засега е предходна само единствено етапа на досъдебното произвеждане. Същинското произвеждане е в правосъдна фаза. Значи има към момента време да бъдат събрани задоволително доказателства за осъждането на подзащитния ми. Към момента обаче аз изрично смятам, че действително няма доказателства, директни, сочещи към това.
Граждански искове за над 200 милиона лв. са импортирани от близки на починалите и ранени в атентата. Сред тях е и гражданския иск на екскурзовода на израелската група Данка Иванова, която е била на 1 метър от противоположната страна на рейса, когато бомбата е взривена. Тя получава зуково-проводна глухота, разкъсни рани по цялото тяло и проектил в крайници. 5 години по-късно Данка Иванова е афектирана на страната. Тя отхвърли да приказва за случая, само че съобщи, че досега никой не я е потърсил да я попита по какъв начин се усеща. Вече 5 години обикалям по следствени и правосъдни зали да давам показания и единственото, което желая е това дело да завърши, съобщи още тя. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР