Няма потвърден случай на Омикрон“ у нас. Това заяви директорът

...
Няма потвърден случай на Омикрон“ у нас. Това заяви директорът
Коментари Харесай

Официално: Няма Омикрон в България, а съобщените положителни проби са непотвърдени!

Няма доказан случай на " Омикрон “ у нас. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразити заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

По-рано през днешния ден от огромна частна лаборатория беше публикувана информация, че има съмнителни проби на по-заразния вид. Оттам споделят, че предходната седмица в петък са открили проба с присъщите разновидности на " Омикрон “.

" Пробите от понеделник демонстрираха пет проби с разновидности в протеина и които следва да ги изпратим на следващия ден. Не чакам да се случи нещо друго, не е ненадейно, тъй като над 200 хиляди българи живеят на Острова и пътуват “, разяснява шефът на частната лаборатория доктор Недялко Калъчев.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания оповестиха за bTV, че в България към момента няма доказан случай на разновидността. По думите на проф. Ива Христова в частните лаборатории могат да се съмняват, че дадена проба е на избран вид на вируса, само че дали е по този начин удостоверява НЦЗПБ.

" Без секвениране, което се прави единствено тук, няма по какъв начин да се удостовери всичко друго е съмнение и подозрение. Тези, които в този момент сме получили и те напълно не са първите с реакция. С тази реакция не може да се удостовери или отхвърли " Омикрон “. Тези проби ще бъдат подготвени след Нова година “, изясни проф. Христова. 

От НЦЗПБ споделиха за bTV, че получените проби ще бъдат подготвени след Нова година и тогава ще може да се удостовери или отхвърли съществуването на " Омикрон “ в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР