Няма пострадали българи при експлозията в Истанбул. Това потвърди пред

...
Няма пострадали българи при експлозията в Истанбул. Това потвърди пред
Коментари Харесай

След експлозията в сърцето на Истанбул: Първи арести, няма пострадали българи

Няма потърпевши българи при детонацията в Истанбул. Това удостовери пред NOVA българският консул в турския мегаполис Васил Вълчев. „ Тази информация е доказана по наша линия и от заместител валията. Нямаме сигнали и на дежурните телефони на генералното консулство ”, уточни той.

По думите му броят на потърпевшите доста е повишен. „ По отношение на версиите за причинителите имаше изказване на вътрешния министър Сюлейман Сойлу за 21 арестувани, в това число причинителя. За него е открито, че е влезнал от Африн, Северна Сирия ”.

6 души бяха убити, а 81 други бяха ранени през вчерашния ден след детонация на централния бул. " Истиклял ".

Турският президент Тайип Ердоган съобщи, че бомбеното нахлуване наподобява на терористичен акт.

" Лицето, което е сложило бомбата, е задържано. Според нашите данни терористичната организация ПКК е виновна за нападението ", съобщи Сойлу в изказване, публикувано от формалната организация Анадолу и локални малките екрани. Кюрдската работническа партия (ПКК) е считана за терористична организация както от Анкара, по този начин и от западните ѝ съдружници, в това число Съединени американски щати и Европейски Съюз. Организацията е в основата на спора сред Швеция и Турция, която от май блокира влизането на Стокхолм в НАТО, обвинявайки го в благосклонност към ПКК.

Анкара изиска изгонването на няколко членове на ПКК в меморандум за съгласие, подписан през юни с Швеция и Финландия, друга скандинавска страна, която желае да се причисли към Атлантическия съюз.

ПКК води въоръжена битка против турското държавно управление от средата на 80-те години на предишния век и неведнъж е била упреквана за кървави набези на турска територия. Срещу  нейни бази в Северен Ирак и Сирия постоянно се правят турски военни интервенции.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР