Няма подготвени кадри и специалисти в сферата на озеленяването -

...
Няма подготвени кадри и специалисти в сферата на озеленяването -
Коментари Харесай

Фирми по озеленяването сами обучават служители поради липса на подготвени кадри

Няма готови фрагменти и експерти в областта на озеленяването - за това сигнализират компании от Пловдив, на които се постанова сами да образоват служащите си. Въпреки че ползата към специалността понижава, потребителският интерес се усилва и от ден на ден хора търсят експертно мнение за своя двор и градина.

Пловдив

Петрана Захариева към този момент 62 години основава и поддържа зелени площи. От няколко години развива и сполучлив фамилен бизнес в тази сфера. Трудностите при намирането на работна ръка основават и проблеми при изпълняването на многочислените поръчки.
Петрана Захариева - притежател на компания по озеленяване: " Това е единственият метод – да увеличим заплатите. Провеждаме курсове за преквалификация, много хора обучавахме, само че рядко остават на работа. "
Средната работна заплата във компанията е към 900 лв., само че липсват искащи да я получават изключително измежду младежите.
Добрин Захариев - шеф на компания по озеленяване: " Особено помощите, които страната дава, може би има хора, които имат потребност от тях, само че всеобщо, като пристигна и си направи сметката, и си вика аз ще взема примерно тука 900 лв., само че като отиде на борсата - взема 300 лв. и без да си мръдне пръста. "
Затова и бизнесът разчита на пенсионери като Рена Александрова.
Рена Александрова - служащ във компания по озеленяване: " Никой от младежите не желае да работи такава работа, може би им се вижда тежка и мръсна. "
Липсата на служащи от компанията компенсират с повече машини, които заменят човешкият труд.
Добрин Захариев - шеф на компания по озеленяване: „ Намерил съм към този момент ръчнороботизирана мотика и чакам вноса всеки миг. "
Ако казусът с фрагментите обаче се задълбочи и от сферата на озеленяването, сходно на други сектори, са подготвени да внесат чиновници от чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР