Няма по-популярен плод от ябълката, твърдят американски диетолози. Според последните

...
Няма по-популярен плод от ябълката, твърдят американски диетолози. Според последните
Коментари Харесай

Защо ябълките са най-популярните плодове?

Няма по-популярен плод от ябълката, настояват американски диетолози. Според последните статистически проучвания ябълките са най-често купувания плод в целия свят.

Това се дължи както на потребните им свойства, по този начин и на множеството митове, свързани с тях. Така, без да се усещаме, ние доставяме на организма си потребни субстанции с помощта на извънредно антични „ реклами ”.

С ябълките са свързани най-вече митове. Има ли някой, който да не знае библейската алегория за змията-изкусителка и за дървото на познанието. В националните приказки ябълката е плод, който е магически и нормално подарява с младост.

Началото на Троянската война е положено от ябълката на раздора, която е провокирала кавга измежду боговете на Олимп. Как да не си спомним и за Нютон, който разкрил закона за земното притегляне благодарение на паднала върху главата му ябълка.

Ню Йорк е прочут в целия свят с галеното си име – Голямата Ябълка. Според учените известността на ябълката се дължи на това, че тя от епохи е обичан плод на доста нации по света.

Дивата ябълка е била известна на хората преди всички останали плодни дървета. За пръв път са почнали да я култивират в Мала Азия. Оттам тя е била пренесена в Египет и Палестина, а по-късно – в Древна Гърция и Рим.

Два века преди новата епоха грижовни стопани са развъждали над 25 разнообразни типове ябълки, които се отличавали по цвят и усет. Златните ябълки са влезнали в легендите и националните приказки на доста страни. Най-вероятно това се дължи на сладкия усет на жълтите ябълки.

Ябълките са доста скъпи за тялото, тъй като съдържат витамин А, който е мощен антиоксидант и е потребен за метаболизма, а също по този начин за костите и за кожата. Ябълките съдържат с 50 % повече витамин А от портокалите.

 Защо ябълките са най-популярните плодове?

В някои типове ябълки има 10 пъти повече витамин С, в сравнение с в портокалите. Той взе участие в синтеза на колаген, покачва устойчивостта на организма към разнообразни типове инфекции.

Вкусните плодове съдържат и доста витамини от групата В, които са нужни на тялото за обикновено действие на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

Витамин G се съдържа в ябълките в по-голямо количество, отколкот в който и да е различен плод. Той е нужен за растежа, както и за естественото храносмилане. Те съдържат и калций, който е потребен за костите.

Уникалното в ябълките е пектинът, който понижава равнището на нездравословния холестерол и оказва помощ при диети. Редовното ястие на ябълки оказва помощ на тялото да отслабне, защото пречи на въглехидратите да се трансфорат в мазнини.

Много известни са разтоварителните дни с ябълки. За задачата ви трябват кг и половина ябълки. Разпределете ги по този начин, че да се получат шест хранения. Помнете, че доста скъпи субстанции се съдържат в кората на ябълките.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР