„Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 г. спрямо пенсията

...
„Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 г. спрямо пенсията
Коментари Харесай

Гьоков: Разликата в плащанията на пенсионерите през януари спрямо декември ще бъде изплатена с пенсиите през февруари

„ Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 година по отношение на пенсията от месец декември 2021 г.” Това съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков на чуване в Народното събрание. Той посочи, че това се отнася както за пенсиите за трудова активност, за пенсиите за застрахователен стаж и възраст, пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, за трудова акцидент и за професионална болест и наследствените пенсии, по този начин и за пенсиите, несвързани с трудовата активност, обществената пенсия за напреднала възраст, обществената пенсия за неработоспособност, пенсиите за военна и за гражданска неработоспособност.

Министърът напомни, че с решение на 46-то Народно заседание от 25 декември 2021 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст е набъбна от 300 лева на 370 лева – нарастване с 23,3%, размерът на обществената пенсия за напреднала възраст се е нараснал от 148,71 лева на 170 лева – нарастване с 14,3%, размерът на оптималният размер на пенсиите – от 1440 лева на 1500 лева, нарастване с 4,3%, и процентът за всяка година застрахователен стаж се е нараснал от 1,2 на 1,35. Министър Гьоков акцентира, че междинното нарастване на изплатените пенсии е 12,5%, което дава отговор на 61,25 лева, и това се отнася за близо 2,5 милиона пенсионери.

Министър Гьоков изясни, че разликата е коронавирус добавките, които през декември са били 120 лева, а през януари – 60 лева, а не в размера на пенсията, която се е нараснала. Той обърна внимание, че би трябвало да се прави разлика сред пенсии и добавката, която пенсионерите получават поради пандемията от Covid-19. „ За превъзмогване на казуса е взето решение на пенсионерите, чийто приход е по-малък през януари, да се изплати еднократна сума, представляваща разликата сред прихода им през декември и януари. Първите заплащания ще бъдат осъществени от Национален осигурителен институт с пенсиите за февруари. През февруари пенсионерите ще получат сумите и за януари, и за февруари. През идващите месеци ще се изплащат с пенсиите за съответния месец и заплащането като цяло пенсия плюс коронавирус добавка ще е равно на декемврийското”, заяви той.

В отговор на въпроси на народни представители министър Гьоков сподели още, че коронавирус добавката е гласувана да се изплаща до юни месец, само че с решение на Народното събрание може да бъде продължена и по-късно. Министърът изрази предпочитание обаче увеличението на пенсиите да стане посредством приемането на трайно решение за преизчисляване на пенсиите, а не с добавки.

„ От 1 юли е планувано постоянно осъвременяване на пенсиите и следва да бъдат увеличени с най-малко 6,1%. Наред с това, в съдружното съглашение за 6 месечен период да бъде осъществен разбор на пенсионната система и намиране на решение за резистентен във времето механизъм за осъвременяване на пенсиите. Ако бъде реализиран консенсус и със обществените сътрудници, този механизъм може да бъде прибавен още след юни 2022 г.”, сподели още той.

В отговор на въпроса на народния представител от „ Българска социалистическа партия за България” Вяра Емилова по отношение на за по-дългосрочно решение на казуса с пенсиите, министър Георги Гьоков напомни, че като народен представител от парламентарната група на левицата той невендъж е повдигал въпроса за преизчисление на пенсиите на база настоящ застрахователен приход. „ По този метод ще се понижат разликите сред старите и новите пенсии. Не можем да продължим да следим тази разлика и нейното повишаване. Много е хубаво, че междинният застрахователен приход непрестанно нараства и съм подготвен да подхваща всички ограничения той да продължи да нараства, само че не можем да чакаме, че той няма да откри отражение върху размера на самостоятелните пенсии. Личното ми мнение е, че следва да предприемем тази мярка от началото на юли 2022 година и едвам по-късно да търсим благоприятни условия за стабилно решение в пенсионната система”, съобщи общественият министър.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР