Няма пенсионер в България, който е получил по-ниска пенсия от

...
Няма пенсионер в България, който е получил по-ниска пенсия от
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Няма пенсионер в България, който да е поучил по-ниска пенсия през декември

Няма пенсионер в България, който е получил по-ниска пенсия от декември. Ако приказваме за общото заплащане - пенсия плюс КОВИД добавка, към половината пенсионери са получили по-малки заплащания, само че не пенсии. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите му огромната част от пенсионерите са с дребни разлики - към 200 000 са с разлика до 1 лев, 800 000 - до 25 лв.. „ Волята на държавното управление беше нито един пенсионер да не получава по-ниска пенсия през януари от декемврийската и това наложи решение, което към този момент е реалност с гласоподаване в Народното събрание. Всеки пенсионер, който отиде да си вземе в пощата пенсията - това са над милион пенсионери, могат да получат една информация при поискване от гишето. В справката е разказано какво ще получат. Там ще попада месечният размер на пенсията, както е преизчислена. Ще видят какъв брой е била декемврийската им пенсия + 120 КОВИД добавка, ще видят месечния размер на преизчислената пенсия, ще видят новата добавка от 60 лв., общата сума, по-късно ще видят в тази информация какво се доплаща към тях ", уточни той.

По думите му възрастните хора ще получат и още една четвърта добавка, която да им компенсира разликата през януари. „ Но главната добавка, която ще изравнява пенсията след януари с декемврийската, ще я получават, до момента в който има КОВИД добавки, а такава ще има до юни месец. Предполагаме, че пандемията ще продължи по юни месец ", изясни министър Гьоков.

След премахването на добавката би трябвало да се търсят други решения, с цел да не се допусне още веднъж част от пенсионерите да взимат по-ниски пенсии, изясни общественият министър. Затова се работи по нов вид за преизчисление на пенсиите от юли. „ По сметки, които не изисквам, че са точни мога да кажа, че със 100% тези 6,1% няма да покрият премахването на добавката от 60 лв., няма да покрият и инфлацията през първите 6 месеца на годината, а се чака пикът на инфлацията е България да е март-април. Тези 6,1% никога няма да са решение на казуса и интензивно работим в тази посока ", разяснява Гьоков.

Според него таванът на пенсиите не е обективен, само че мнението на специалистите е, че не е допустимо без разтърсвания с системата да се отстрани. „ Аз ще упорствам персонално този таван да се вдигне съществено и с времето да отпадне. Силно се надявам в границите на мандата, в случай че не е паднал, то той да визира напълно дребна група. Преди преизчисляването на пенсиите, ощетените от тавана бяха към 25 000 индивида. След преизчисляването на пенсиите и увеличението скочи с още 15 000 души, групата се усили на 34-35 000 индивида. Ако успеем тази група да я сведем до дребни стойности, ще е триумф за този миг ", съобщи той.

Максималният застрахователен приход ще е 3400 лв.. „ При определянето му желаеме да въведем принцип и той да е привързан със междинната заплата за страната. По всяка възможност тя ще бъде изменена при актуализацията на бюджета. Ние можем умерено да обвържем минималната работна заплата към междинната и да се стремим към края на мандата да е 50% от междинната заплата за страната ", изясни министърът.

Минималната работна заплата ще бъде изменена при актуализацията на бюджета. „ Можем умерено да я обвържем със междинната и в края на мандата да се стремим минималната работна заплата да бъде към 50% от междинната работна заплата за страната ", счита той.

Заплащането на майчинството сред първата и втората година няма да бъде обвързано с минималната заплата и съгласно него не е належащо, тъй като стартира да става тежест при договарянето на минималната заплата. „ Няма и мъчно би могло да има обвързване. Но когато се одобри принцип да е еднакъв и към минималната заплата, не мисля, че ще има политическа мощ, която да нарушава този принцип ", добави Гьоков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР