Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по

...
Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по
Коментари Харесай

Министър Тодоров: Няма нарушения в Народния театър. Министерството няма да се меси в работата на директора

Няма открити нарушавания при инспекцията на Министерството на културата по проблема с Народния спектакъл. Има обаче решения, които към момента не е ясно дали са верни. Това заяви в ефира на bTV новият длъжностен министър на културата Найден Тодоров в първото си телевизионно изявление, откакто зае този пост.
В момента тече инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), която от ведомството изчакват, с цел да видят какво ще покаже.

Скандалът в театъра стартира с една надраскана врата с протестни лозунги. Режисьорът Александър Морфов призна, че действието е негово, а кабинетът е на PR-а на театъра Велислава Кръстева. Тя беше народен представител от Движение за права и свободи, а в последните години се появява постоянно до почетния ръководител на партията Ахмед Доган в редките му обществени появявания. Директорът на театъра Васил Василев твърди, че тя е назначена на база на професионалните ѝ качества.
„ Казусът с Народния спектакъл е доста забавен. Имахме един много артистичен митинг от страна на Александър Морфов, който разбирам. От това нещо обаче бе основана една доста огромна вест “, разяснява Найден Тодоров.
Според него този проблем е трябвало да остане вътрешен, а шефът Васил Василев е трябвало да реагира още в самото начало на случилото се. Той обаче не го е направил, тъй като евентуално се е надявал този казус да се самореши, което не се е случило. 

Скандалът в театъра стартира с една надраскана врата с протестни лозунги. Режисьорът Александър Морфов призна, че действието е негово, а кабинетът е на PR-а на театъра Велислава Кръстева. Тя беше народен представител от Движение за права и свободи, а в последните години се появява постоянно до почетния ръководител на партията Ахмед Доган в редките му обществени появявания. Директорът на театъра Васил Василев твърди, че тя е назначена на база на професионалните ѝ качества.
„ От едвам страна, медиите са длъжни да осведомят, само че от друга – в една излязла от баланс система те подкрепиха този проблем да се трансформира в нещо, което не е “, смята той.
По думите му партийната политика няма място в една културна институция, само че всеки, който работи в нея има право на своето политическо самоопределяне. На въпрос дали има партийни назначения в Народния спектакъл Тодоров съобщи, че не ги вижда като такива.
„ Ако един министър се намеси фрапантно в политиката на културните институти, без да има нарушаване, тогава приказваме за нарушение на демокрацията “, добави служебният министър.
Той бе безапелационен, че Министерството на културата не може да бъде страна в този проблем, а би трябвало да направи всичко допустимо той да бъде решен.
" За мен най-важното сега е деескалация на напрежението, тъй като този проблем не е проблем, а е трансфорат в подобен ", съобщи Найден Тодоров.
Има ли заплаха Старият град в Несебър да бъде изваден от листата на ЮНЕСКО?
Според новия длъжностен министър няма такава заплаха, защото предходният длъжностен министър Велислав Минеков се е занимавал доста интензивно с това.
„ Вече има работа по проект за запазване и развиване на Несебър. Предстои посещаване в България на зам.-генералния шеф на ЮНЕСКО и това ще бъде една от обсъжданите тематики “, изясни Тодоров.
„ За мен с изключение на административната и техническата работа има още нещо, което би трябвало да се направя, а точно осведомителна акция за хората в Несебър, които с дейностите си могат да допринесат това да не се случи “, на мнение е той.
" Доколкото съм осведомен, има позволени нарушавания и след това са били отстранени ", добави служебният министър на културата.
Заплатите в областта на културата?
Предстои среща сред Найден Тодоров и финансовия министър, на която да се стартира решаването на финансовите проблеми в областта на културата.
„ Сериозен е казусът с недофинансирането на бранша. Решение има и една от аргументите да се съглася да седна на този парещ стол е опитът ми дружно да намерим това решение. Аз към този момент имам своите хрумвания по какъв начин това може да се случи и считам, че тези два-три месеца ще стигнат това да се случи “, сподели Тодоров.
Като друга причина да поеме поста той уточни това, че е краткотрайно.
„ През последните години имам ужасно доста искания какво се прави и какво не в министерството. За мен това е опит да схвана за какво не се случва каквото би трябвало и дали мога да допринеса с нещо това да се промени “, сподели Тодоров.

 
 
13 Фев 2023119212 Фев 2023154710 Фев 2023691710 Фев 2023487908 Фев 2023464408 Фев 20232817КоментариМери13 Фев 2023 12:17ч.
Г-н Найден Тодоров е диригент, нали по този начин.... А министър на културата би трябвало да бъде високообразован и дипломиран като ЧИНОВНИК, който схваща от 1. култура; 2. административно ръководство на доста значими институции; 3. право; 4. финанси, банково дело и счетоводство; 5. строителство; 6. интернационалните отношения; 7. човешки ресулси и още хиляди действия.... ТОВА съдебна експертиза ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ МИНИСТРИ!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани07 Фев 2023108807 Фев 202399610 Фев 2023321907 Фев 2023843
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР