Няма опасност без наше знание да консумираме насекоми, вложени в

...
Няма опасност без наше знание да консумираме насекоми, вложени в
Коментари Харесай

БАБХ категорична: Няма да се влагат насекоми в храните без да знаем за това

Няма заплаха без наше познание да консумираме инсекти, вложени в храните. В това е безапелационен доктор Иван Генчев, шеф на Дирекция " Контрол на фуражните и страничните скотски артикули " от Българската организация за сигурност на храните. Пред той още един път категорично повтори, че европейското законодателство ясно показва какво би трябвало да се упоменава на етикета и по какъв начин би трябвало да се отбелязват насекомите. 
Още по темата
Насекомите, които неотдавна бяха позволени за вложение в храни, наложително би трябвало да се изписват на български и на латински език на етикета, даже и да съдържат в минимално количество. Има прецизен европейски правилник, който управлява това, изясни доктор Генчев.

" Без знанието на потребителя и неговия осведомен избор, той не може да купи храна, в която са вложени инсекти, а той не желае да ги употребява. Всеки избор за консумация на храна, в която са вложени инсекти, е избор на потребителя. И в случай че реши да опитва, може да го направи, без да се тормози за здравето си, тъй като разрешените инсекти са безвредни ".

Експертът е безапелационен и че не е правилно, че вложено брашно от инсекти под 5% няма да бъде обявявано. " Брашното от инсекти е алерген и то би трябвало да е упоменато на етикета. Задължително се изписва типа на насекомото, латинското название, в скоби се изписва на български. И то би трябвало да е с цвят или шрифт, друг от останалите, тъй че потребителят да го види ", уточни доктор Генчев. 

Към момента утвърдени за консумация са брашненият червей, ларвата на брашнения бръмбар, домашният щурец, прелетният скакалец и дребният брашнен бръмбар. Разрешена е потреблението им под формата на брашно, замразени или изсушени. 

" Всеки тип насекомо се утвърждава самостоятелно и в следствие се вписва в европейски указател. За всяка храна, за която е несъмнено, че може да се влага, е несъмнено и равнището на артикул от инсекти, който може да се влага под формата на грам на 100 грама. Всеки производител е длъжен за де съобрази с това условие и не виждам какво би тормозило потребителите, защото процесът е следен през цялото време ", посочи той. 

Засега на българския пазар не се оферират сходни артикули, само че се чака те да навлязат в най-скоро време, защото има международен апетит за протеини и доста хора са отворени към нетрадиционните хранителни артикули, разяснява още доктор Генчев.

Още в края на януари специалистът от БАБХ успокои пред Dir.bg, че няма заплаха у нас да се появят необозначени храни с инсекти. Какво сподели той за Podcast новините
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР