Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към

...
Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: До седмици очакваме следващия транш по Плана за възстановяване

Няма справедливи аргументи, които да ни спрат по пътя към Еврозоната. През идващите седмици чакаме и идващия транш от средства по Плана за възобновяване. Това съобщи в ефира на " Събуди се " по NOVA TV служебният вицепремиер и министър по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

 

Колегите във финансовото министерство работят по идващия бюджет, той ще бъде прдложен в идващите седмици на Народното събрание, залагаме базова основа за него, след което народните представители ще могат да вършат промени, само че е значимо е депутатите да не вършат посредством тях предизборни обещания, както се случи лятото.
 
В целия свят сега стартира да се приказва за по-рестриктивна както парична, по този начин и фискална политика, фактически за усмиряване на инфлацията се постановат и някой рестриктивни стъпки, уточни Пеканов. 

Като икономист поддържам обезщетения по време на рецесия и тежки интервали, само че те би трябвало да са положителни и ефикасни, които да не взимат всички тласъци да се влага в тази ситуация в по-енергийноефективни източници на сила, както и да бъдат щадящи бюджета. Търсят се такива решения за отплата, само че те не трябва да бъдат на 100%., сподели още той. 

 

По думите му инфлацията не може да ни спре пътя към еврозоната, всички страни имат високи темпове на инфлация. Когато приказваме с европейските ни сътрудници се вижда схващане, за това, че средата в този момент е доста по-различна от тази преди 20 години, когато са заложени другите критерии.

Дефиците също не могат да ни спрат, тъй като има дерогация на Пакта за непоклатимост и напредък, съобщи вицепремиерът. 
 
По отношение на влизането ни в Еврозоната към този момент приготвяме и информационната тактика и по какъв начин ще ни се отрази - какви са изгодите и рисковете. Продължаваме да работим по заложената индикативна дата 1 януари 2024 година, безапелационен беше той. 

 

Когато приказваме за парите от Европа би трябвало да се уточни и че тази седмица бяха утвърдени 4 от оперативните стратегии на обща стойност 5,5 милиарда евро, които в идващите години ще бъде разполагаем на българската стопанска система. 

 

2,7 милиарда лева чакаме да дойдат средства по Плана за възобновяване и резистентност през идващите седмици. По отношение на втория транш 21 от 22-та закона към този момент са подготвени, някой от тях към този момент приехме в Министерски съвет, друга част са на стадий публични съвещания. Само един закон не е подготвен и това е Законът за енергетиката.  

 

Разговори по всички тези законопроекти са планувани с партиите в Народното събрание, ще беседваме в случай че би трябвало по всеки един закон, съобщи Пеканов. 

 

По отношение на слуховете за допустима нова партия сред Пеканов и Крум Зарков, Пеканов съобщи, че това не се разисква все още. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР