Няма нищо лошо в споразумението (със Запада), но инфраструктурата на

...
Няма нищо лошо в споразумението (със Запада), но инфраструктурата на
Коментари Харесай

Хаменей: Няма нищо лошо в ядреното споразумение със Запада

" Няма нищо неприятно в съглашението (със Запада), само че инфраструктурата на нашата нуклеарна промишленост не би трябвало да бъде докосвана ", съобщи Хаменей по време на среща с висши чиновници на иранската атомна организация и нуклеарни учени в границите на галерия за нуклеарните достижения на Иран в Техеран.


Върховният водач на Иран прикани за продължение на съдействието с нуклеарния контрол на Организация на обединените нации, като в същото време предизвести да не се поддаваме на " тормоз ", учреден на " неоснователни изказвания ".

В речта си висшият водач съобщи, че в някои области могат да бъдат реализирани съглашения, само че акцентира, че " съществуващата инфраструктура на нуклеарната промишленост не би трябвало да бъде засягана ".

" Сътрудничеството с Международната организация за атомна сила (МААЕ) в границите на разпоредбите за защитни ограничения би трябвало да се резервира ", съобщи аятолахът.

Иранската организация за атомна сила " не би трябвало да се поддава на натиска на голословни искания и претенции, учредени на заплашване ", съобщи Хаменей, без да прецизира какви са тези искания или претенции.

Ядрената стратегия на Иран от дълго време е обект на надзор от страна на западните сили, което докара до наказания, които нанесоха сериозен удар върху стопанската система на страната.

Забележките му идват на фона на засиленото напрежение сред Иран и западните страни по отношение на нуклеарната стратегия на страната и забележителното увеличение на обогатяването на уран.

Преговорите, целящи обновяване на нуклеарното съглашение от 2015 година, от което Съединени американски щати едностранно се отдръпнаха през май 2019 година и според което Иран трябваше да ограничи обогатяването на уран до 3,67 %, остават в застой от август предходната година заради основни различия сред Техеран и Вашингтон.

Хаменей отхвърли изказванията за създаване на нуклеарна бомба от Иран като " неистина ", като съобщи, че Техеран не я желае " въз основа на нашите религиозни убеждения ".


Той упрекна Запада, в частност Съединени американски щати и европейските им съдружници, както и нуклеарната организация на Организация на обединените нации, че " не съблюдават обещанията си ", като добави, че опитът, който Иран е придобил, е " да не се доверява на думите им ".

Хаменей акцентира, че през последните 20 години Иран е " схванал на кого да се доверява и на кого не ", като означи, че страната е била наранена поради " неправилно гласувано доверие ".

Той похвали иранските учени за приноса им към нуклеарната промишленост на страната, като съобщи, че тази промишленост е била развита " макар глобите, заканите и убийствата на учени ".

През последните две десетилетия бяха убити няколко ирански нуклеарни учени, за което иранските управляващи упрекнаха Израел. Последният погубен е Мохсен Фахризадех през ноември 2020 година

Хаменей съобщи, че не би трябвало да се нарушава парламентарният закон, който приканва за увеличение на обогатяването на уран при започване на 2021 година

По силата на закона, който беше признат след убийството на Фахризаде, Иран последователно усили обогатяването на уран, което към този момент е достигнало до 60% непорочност.

Забележките на Хаменей пристигнаха ден откакто ръководителят на иранската нуклеарна организация Мохамед Еслами съобщи, че страната обогатява уран в по-големи мащаби, с цел да принуди Запада да анулира глобите.

Той отхвърли опасенията по отношение на разпространяването на иранската нуклеарна сила, като съобщи, че главната цел е да се убедят или принудят западните страни да анулират глобите, възобновени от предходната американска администрация след напускането на съглашението. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР