Няма никаква причина от Обединените патриоти“ да променяме позицията си

...
Няма никаква причина от Обединените патриоти“ да променяме позицията си
Коментари Харесай

Красимир Богданов: ОП няма да подкрепят Истанбулската конвенция дори след нов превод

Няма никаква причина от „ Обединените патриоти “ да променяме позицията си по отношение на Истанбулската спогодба даже и след изработен нов превод.
Разбира се, ние сме безспорни съперници на всевъзможен тип принуждение, само че когато се касае за отваряне на порти които може да донесат много неприятности на цялото българско общество след това, сме безспорни съперници на това

Когато се касае до домашно принуждение, имаме задоволително текстове от Наказателния кодекс, които уреждат въпроса с наказването. 12 Европейския страни не са утвърдили този документ в Съвета на Европа и считам, че ние нямаме никаква причина да го създадем.

Това сподели за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ заместник-председателят на парламентарната Комисия по външна политика   Красимир Богданов от „ Обединените патриоти “.  Той разяснява и възраженията на депутата от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов по отношение на контракта с Македония за добросъседство:

Вероятно има среди в българското общество, които се отнасят с известно съмнение към контракта, що се касае до някои двусмислия, до, да речем, мненията, че има и геополитически напън за сключването, само че, в последна сметка, когато приказваме за нормализиране на връзките сред две най-близки страни считам, че даже и известни взаимни отстъпки са нужни. България печели безспорни придобивки и с този контракт - както знаем в него са залегнали значимите постановки за общата ни история – нещо, което беше немислимо да ти кажа от македонската страна единствено допреди няколко месеца…  Говорим и за отвод от език на омразата  и значимият въпрос за отхвърли от искания за някакви несъществуващи малцинства, каквито до неотдавна се говореше че има в България.

Нашето общо минало не трябва да не бъде единствено в учебниците по история, а да има  своето продължение в бъдещето, разяснява политикът.  След размяната на ратификационните документи стартират да текат периодите по основаването на комисия, която би трябвало да помири историята, напомни той. Участниците от българска страна в  нея ще бъдат номинирани от Министерство на външните работи, само че ще бъдат определени след публичен спор, разгласи още той.

Хубавото на тази комисия е, че тя ще бъде подлагана на годишен надзор на осъщественото от нея под управлението на министрите на външните работи на две страни и в последна сметка ще има един обзор какво е свършено и до каква степен е достигнато.

Богданов показа, че България е имала подготвеност за ратификация на контракта още предходната година, само че е изчаквала види какво ще се случи в Скопие поради комплицираната политическа обстановка там.

Историкът и посланик Ангел Димитров, дълготраен дипломат на България в Македония, разяснява, че в Македония членовете на тази комисия, евентуално няма да бъдат определени с публично разискване и назначението им ще е по-лесно и добави:

Много е значимо тази Комисия в действителност да бъдат включени историци от междинното или по-младото потомство, които стартират да се освобождават от тези псевдонаучни канони, които са в основата на една неправилна интерпретация на предишното.

Темата за ратификацията е гореща в Македония, посочи специалистът само че акцентира, че неприсъствието на ВМРО-ДПМНЕ на ратификацията не е било и гласоподаване „ срещу “ нея:

Те са малко по държани към този момент напоследък в реакциите си, освен след промяната на Груевски като ръководител на партията. Новоизбраният ръководител е релативно ново лице, само че можем да се надяваме, че във ВМРО- ДПМНЕ, изключително измежду последователите на партията в цялата страна ще стартират да надвиват по-реалистични гласове, които ще се разгласят срещу антибългарската линия в политическото държание на партията през последните години, което беше наложено при председателството на Груевски.

Без подозрение целта за интеграцията на Западните Балкани има собствен център и върху република Македония, безапелационен е дипломатът. Скопие сега е в една доста по – добра позиция от други страни от района, тъй като след подписването на контракта  е „ премината една доста значима граница, която до неотдавна изглеждаше доста сложна за превъзмогване “.  Македония откровено се стреми към Европейския съюз и НАТО. Първата стъпка към това е приемането на страната в НАТО, поради което договорът с България е значим. Страната към този момент взе участие със собствен контингент в Афганистан. Македония наподобява към този момент узрява и за нужния компромис за името. Според него добър вид е „ Нова Македония “, защото резервира „ Македония “ в името.

Според дипломата, откриването на консулство на Република Косово в Несебър е подбудено от потока туристи, които посещават нашето Черноморие.

Убийството в Косово на демократичния сръбски политик Оливер Иванович от последните дни несъмнено ще породи напрежение в страната, безапелационен е той.

Докато в член 1 от Конституцията на Сърбия Косово попада като съставка на страната, сръбските управляващи и, несъмнено, сръбската агитация няма да не помнят тематиката Косово като един доста ранлив проблем за развиването на Сърбия освен във вътрешнополитически проект, само че на първо място в интернационалните ѝ връзки. Регулирането на връзките с Косово е едно от изискванията за интеграцията на Република Сърбия, само че напрежението напоследък от време на време се основава. Спомнете си предходната година оня влак…
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР