Няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл

...
Няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл
Коментари Харесай

Няма разхлабване на мерките, новият щам на английския вирус е у нас

Няма метод новият вид на ковид да не е влезнал в България към този момент. Вероятно е под 1%. Мнението е на държавния основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Редовният брифинг на Националния действен щаб макар отчитането на позитивни резултати от ограниченията и развиването на епидемията у нас, бе отдаден на предизвестието, че би трябвало да останем деликатни и в подготвеност да посрещнем една нова вълна на епидемията.
Кунчев съобщи, че обстановката във Англия внезапно се е трансформирала и концентрацията на новия вариант е 75% в случай, че е била 10-15%.

Той означи, че разновидността измества бързо класическия вид и по тази причина не е добре да има извънредно разхлабване на ограниченията у нас. Кунчев изясни, че има наклонност за понижаване на приетите в болница и смъртните случаи у нас, само че това не трябва да ни успокоява.

В Европа са обезпокоени от новия вид и обстановката във Англия, Ирландия и Нидерландия.

Продължава да се резервира трайна наклонността за брой на излекуваните неколкократно в пъти по-висок от новозаразените - 31 456 души против 2 993 за последните седем дни. Това пък съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на обичайния брифинг на НОЩ.

Най-висока претовареност на леглата има в София-област и София-град, другояче приблизително за страната процентът на заетите кревати е 29%. Интензивните кревати са заети на 43%.

Все още, въпреки и с много по-забавен ритъм имаме сваляне както на заболеваемостта, по този начин и на положителността на тестванията, по този начин и на смъртността и признатите в лечебни заведения, уточни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му сега България е на 27-мо място по заболяемост от ковид в Европейски Съюз и на шесто на Балканския полуостров. По индикатор смъртност страната ни е на 9-о място в Европейски Съюз и на първо на Балканите.

Картата в страната продължава да става все по-шарена – област Разград падна в жълтата категория на заболеваемост с заболели сред 20 и 60 души. Освен това половината от останалите области са в групата сред 60 до 120.

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-малка е тя в областите Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

Имаме сваляне както на заболеваемостта, по този начин и на смъртността. Намаляването не е по този начин внезапно, само че към този момент резервираме този тренд за понижаване са стойностите, регистрират специалистите.

Стартирахме с 35 на 100 000 души население към 1 октомври. Пикът бе на 23 ноември – 667 души на 100 000 души заболеваемост. Постепенно след въвеждане на ограниченията стартира спад на заболелите. До през вчерашния ден беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. т.е. изходното равнище е 3 пъти по-ниско от актуалното равнище, уточни ръководителят на НОЩ ген. Мутафчийски.

При броя на умрелите данните са – 1,2 на 100 000 към 1 октомври. Към момента сме 10,2 на 100 000. Върхът при умрелите е бил към 8 декември - 27,7 на 100 000 души.

Ако сега имаме 3 пъти по-голяма заболеваемост към 1 октомври, то за жалост смъртността е 9 пъти повече, уточни ген. Мутафчийски. Той предизвести, че при нова вълна загубите може да бъдат още по-тежки.

" Затова би трябвало доста добре да се разисква какво да се отслабва и по какъв начин да се отслабва ", уточни още Мутафчийски.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР