Няма момиче, което да не си е мечтаело някога да

...
Няма момиче, което да не си е мечтаело някога да
Коментари Харесай

10-те най-известни музи на Анди Уорхол

Няма момиче, което да не си е мечтаело в миналото да бъде нечия муза. Но в случай че в последно време това разбиране може би е изгубило малко от блясъка си около инфлуенсърите, ние ще се върнем към тези it девойки, които са били ентусиазъм през 60-те, 70-те и 80-те години и изключително тези, които са гравитирали към ексцентричния Анди Уорхол. Различни, магнетични, трагични – всяка една от тях имала своята забавна история, не постоянно завършваща с прекрасен край, само че може би точно това е привличало най-известния поп арт актьор, с цел да ги допусне в обкръжението си и в неговата „ Фабрика “, до която всички в Ню Йорк желали да имат достъп.

Безспорно номер едно в листата е Еди Седжуик – най-известното it момиче през 60-те. Тя била млада, богата и умееща да се любува бохемски на живота си. Уорхол незабавно бил притеглен от чара на това непораснало момиче с леко момчешко лъчение и двамата снимат серия от филми, които по-късно се трансформират в емблематични за неговото творчество. Тогава Еди става един от жителите на известния хотел „ Челси “, където тогава са живели Пати Смит и Робърт Мейпълторп. За страдание, Седжуик умира още преди да навърши 30, само че остава до през днешния ден една от безконечните фешън икони. Едва на 29 години от лимфом умира и още една муза на Уорхол, а точно Кенди Дарлинг – актриса и транссексуална икона, която изгрява с функциите си в Flesh и Women in Revolt.

Корнилия Гест , кръщелница на херцога и херцогинята на Уиндзор, която е определена за Дебютантка на десетилетието през 80-те и е измежду най-популярните девойки в Манхатън по това време, също съумява да притегли вниманието на актьора. Анди Уорхол бил другар с родителите й и бързо бил покорен от щерка им.



Донейл Луна , която Уорхол снима в ролята на Снежанка в собствен късометражен филм, е първият афроамерикански модел, който се появява на корицата наVogue. И тя обаче е застигната от ориста на множеството негови вдъхновения и умира от свръхдоза хероин.

Връзката на актьора с Бианка Джагър е една от най-дълготрайните, само че и най-противоречивите, макар че след неговата гибел тя съди издателите на неговите дневници за клюка. Грейс Джоунс, Деби Хари, Даян декор Фюрстенберг, Изабела Колин Дюфресне , която пък преди този момент била муза на Салвадор Дали, известна с псевдонима Ultra Violet, и Джейн Холзър допълват листата със суперзвездите на Анди Уорхол, които можете да видите в галерията ни. „ Той беше воайор, не говореше доста и евентуално щеше да изгуби мозъка си със обществените мрежи “, споделя преди няколко години дизайнерката Даян декор Фюрстенберг.

 
6 огромни създатели сред изкуството и ексцентричността

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР