Няма механизъм за координация на назначения на началници на държавни

...
Няма механизъм за координация на назначения на началници на държавни
Коментари Харесай

Никола Минчев: Цветан Цветков следва да се върне в Сметната палата след решението на КС

Няма механизъм за съгласуваност на назначения на началници на държавни комисии и институции сред двете политически сили, подкрепящи кабинета " Денков " - ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Това стана ясно от думите на Мартин Димитров от Демократична България, който дружно с Никола Минчев и Васил Пандов от Политическа партия дадоха брифинг в коридорите на Народното събрание, заяви News.bg.

 

Поводът - решение на Конституционния съд, че отстраняването на някогашния началник на Сметната палата Цветан Цветков, който бе изненадващо и в бърз порядък свален от поста през януари, e противоконституционно.

" Има доста нерешени въпроси, до през вчерашния ден нямахме и бюджет, тъй че едно по едно. Трябва да се подредят нещата, периодите са къси, уповавам се бързо да се организираме по тези тематики. Трябва да бъдат направени промени в доста регулатори, има изтекли мандати, изминал е мандатът и на шефа на Българска народна банка. Но още по-важно - би трябвало да приемем бюджет до края на юли. Едно по едно ", колеблив бе Мартин Димитров на въпрос дали има координационен орган сред ГЕРБ и Политическа партия - Демократична България, отговарящ за назначенията.

" Това е тематика, която би трябвало да отнесете към нашето управление. Имате ли въпроси, които са към нас във връзка с Сметната палата? Ако нямате, Ви благодаря за вниманието ", избегна от конкретика Димитров, запитан от News.bg дали има де факто механизъм за съгласуваност сред ПП/ДБ и партията на Борисов.

Макар Цветан Цветков, уволненият шеф на Сметната палата, да е с изминал мандат към датата на уволнението си, оповестено за противоконституционно, решението на конституционните съдии не преглежда това, а от него следва изводът, че Цветков следва да се върне на поста си, съобщи заместник-председателят на Народното събрание от Политическа партия Никола Минчев.

Към момента в обединението Политическа партия - Демократична България не са обсъждани номинации за оглавяващи основните държавни институции, уточни още той.

" Когато внесохме конституционната тъжба, бяхме уверени, че това решение бе политически стимулирано. (...) Тогава посочихме, че това решение на Народно събрание няма никакъв допир с правото, а беше напълно политически стимулирано ", акцентира националният представител.

Политическа партия съзряха и несъгласие в дейностите на тогавашното болшинство - аргументът за отстраняването на Цветков било, че е с изминал мандат, а в същото време отпред на Сметната палата била сложена неговата заместничка Горица Кожарева.

" Бе посочено още, че освобождението е обвързвано с проблема Nexo. Както се видя в последващите 7 месеца, този проблем се оказа една предизборна димка. И предвид на това се радваме, че по тази линия се видя, че тази политическа разпра с господин Цветков бе глобена единомислещо от Конституционния съд ", изрази задоволство той.

Припомняме, че на 20 януари 2023 година 48-то Народното събрание взе решение да освободи от поста ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков. 118 депутати гласоподаваха " за ", а 82 - " срещу ". 71 депутати от " Демократична България " (ДБ) и " Продължаваме промяната " (ПП) подадоха сигнал до Конституционен съд.

 

В началото на февруари " Продължаваме промяната " и " Демократична България " внесоха тъжба до Конституционен съд във връзка уволнението на Цветков.


Минчев е сигурен, че уволнението на Цветков било напълно политически стимулирано. " Тази политическа разпра беше глобена единомислещо от Конституционен съд ", уточни той.

Никола Минчев посочи, че в ПП-ДБ към момента не са обсъждали номинация за шеф на Българска народна банка.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР