Няма корупционна схема за дърва, зад която да няма сериозна

...
Няма корупционна схема за дърва, зад която да няма сериозна
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Между 50 и 100 милиона лева на година граби дървената мафия!

Няма корупционна скица за дърва, зад която да няма сериозна политическа защита, споделя депутатът

След два материала по какъв начин хората са прецакани да се снабдят с дърва за огрев в региона на Самоков, от са потърсили и мнението на депутата Александър Дунчев от „ Продължаваме промяната “. Той е подавал редица сигнали, обикалял е из страната.

Ето какво показа той пред медията:

- Г-н Дунчев, вие сте доста добре осведомен по какъв начин какво се случва в горския бранш и по какъв начин се доставят дърва на хората преди зимата. Във ФАКТИ пуснахме два материала за проблеми, които са свързани със Самоков и Долни Окол. Вие също сте осведомен с тях…

- Да, осведомен съм. Това са безспорни образци за това по какъв начин дървата в цяла България се употребяват хем за злоупотреби, хем за предизборна корупция. Част от хората са притиснати да вземат участие в тези корупционни схеми, с цел да получат дърва, респективно пък и да гласоподават за съответния кмет. Просто хората са принудени да вземат участие, тъй като нямат опция на дървата. Карат им дърва без документи, не им издават касови бонове и по този начин самите хора стават съучастници в една голяма машина за нечисти доходи. Друг е въпросът, че част от дървата се доставя чисто нелегално, с погрешни транспортни билети, без касови бележки, а всичко това генерира голям сив бранш - от една страна от противозаконна дървесина, а от друга от противозаконни пари. И всичко това върви от години и никой не желае да се оправи с него. Колкото и сигнали да сме подавали, нищо.

- Може ли да определим някаква цифра, която генерира този сив бранш на година…

- Над 4 милиона кубика плътна дървесина, което към 7-8 милиона пространствена дървесина, се употребяват всяка година като дърва за огрев в България. Да кажем, че най-малко 1 милион от тях са нередовни като генезис или като документи. 1 милион кубика, които се продават в диапазон сред 50 и 100 лв., смятайте. Между 50 и 100 млн. лв. се въртят всяка година в сивия бранш с дърва за огрев и дървената мафия ги граби. И това, съгласно мен, е доста скромна оценка.

- Как се дефинират местата за сечища. Кои ще са за компаниите, кои за хората от околията? Това, че хората се пращат в недостъпни места, какъв брой е всеобща процедура в България?

- Изключително всеобща процедура. Хубавите сечища постоянно се дават на „ нашите “ компании, които са близки до кметовете. Въпросните компании освен получават комфортни сечища, а и ги получават за " без пари " като цена. В момента имаме сигнали, макар че бе дадено от Министерството на земеделието да се спре тази порочна процедура на локалните „ наши “ компании, близки до кметовете, тръжните процедури да се отварят единствено за тях. И по този начин се позволяват единствено тези „ наши компании “, с цел да не може и други компании да вземат участие.

Защото сега практиката е такава, че на доста места не се позволяват други компании, в случай че не са близки до кметовете.

В доста случаи локалните компании се договарят и печелят тъжната процедура, а в множеството случаи даже няма никакво наддаване, тъй като няма конкуренция. Едни и същи компании се явяват. И тъкмо въпросните компании, които се знаят какви са, тъй като са близки до кметовете, печелят комфортни сечища, където е най-качествената дървесина и то на най-хубава цена. Всичко това е за сметка на останалите конкуриращи се компании, които не са близки до кметовете.

Кметовете и горските дефинират сечището.

И когато пратят хората в дерето, в недостъпна гора, това демотивира хората, тъй като те няма по какъв начин да отидат и да си набират нужните дърва. А по-късно хората са принудени да потърсите отново услугите на тези „ наши “ компании. С една дребна разлика. Когато самичък си набавиш дървесина, цената е една, когато ти я кара „ нашата “ компания, цената е друга. Наскоро имахме сигнал от Ихтиман, където една единствена компания обслужва хората с дърва за огрев. Има комфортно сечище за " без пари ", а компанията е известна и с експресните си противозаконни сечи. Тя е хващана с изключение на да кара противозаконна дървесина, а и без документи. Ако от горското са определили цена, примерно, от 100 лв. на кубик, компанията си поставя 10-20 лв. от горната страна, с цел да кара дърва на хората. Ето по този начин дървата се употребяват като пленник по отношение на обществото и хората.

И все става въпрос за „ нашите “ компании, за „ нашите “ кметове и най-после си ги преизбираме, а те не престават да притискат брутално хората.

Единственият метод всичко това да се спре е предлагането ни, което е входирано, за основаване на Комисия в националното заседание за дървата, с цел да може да се задейства чисто административно решаването на този въпрос и

премахването на всички тези пълномощия на кметовете и околните им компаниите.

В момента има огромно недоволство на доста дърводобивни компании в България по отношение на провеждането на търговете. Фирмите желаят, с цел да няма търгове за „ нашите “ компании, всички търгове да станат общи и отворени. По този метод ще се избегнат сделките и нагласените процедури. И друго.

Добре е кметовете да не мога да редят описите и да споделят кои хора къде ще получават дърва.

Добре е да може да се търси отговорност на горските стопанства, които принуждават хората да вървят за дърва в недостъпни сечища.

- Споменахте описите при кметовете. Имате ли информация какъв брой инспекции са направени на кметове, с цел да се наблюдава по листата кой какви поръчки е дал за дървета - дали самичък си ги взел, или са му доставени, и на каква цена?

- Никой не го управлява това в страната, тъй като несъмнено никой не желае да управлява кметовете по места. Те са по-силни от министрите. Вижте, може да се управляват горските стопанства, тъй като те са подчинени на министъра на земеделието. И по този начин от време на време някоя „ дребна риба “ обира пешкира и получава наказване. Винаги се търси отговорност от горските чиновници, а не от същинските виновници – „ нашите “ компании, които спекулират с това.

Виждали сме случаи, при които компаниите държат дървата в гората и чакат да минат изборите, след което ги пускат.

Има и още една скица, която се опитваме да спрем дружно с Министерството на земеделието. Става въпрос да се сведе до най-малко това, че огромна част от дървесината се дава " на корен ", което значи, че компаниите получава дърветата хем за без пари, хем е „ наша “ компания, хем е най-хубавата дървесина, хем „ на корен “. В случая даваме на компанията цялата гора и тя си взема решение какво става с дървесината – ще я продава ли, на кого, на каква цена, а не горското стопанство да взема решение на кого да закара, при какви цени и така нататък Всичко това се дава в ръцете на тези „ наши “ компании, които изнудват и горските стопанства, и хората.

Ние целим да се прекратят тези процедури, тези сечища „ на корен “, с цел да не могат компаниите да извиват ръцете на хората и на горските стопанства.

Обикновено актове се пишат не на компаниите, а на горските чиновници. Сега върша едно изследване с парламентарен въпрос и се оказва, че всички актове се пишат на секачите и на горските чиновници. Те излизат отговорни, а в действителност най-вече отговорни са кметовете и корумпираните шефове на горски стопанства, както и компаниите, които вземат участие в тези корупционни схеми.

- Ако погледнем на България чисто географски, от кои региони има най-вече подадени сигнали за нередности?

- Най-силна политическа корупция има там, където кметовете са най-силни, където корумпирането на горската система е най-силно.

В София-област нещата са страшни.

И аз съм народен представител от София-област, само че най-вече такива случаи сме разследвали тук. Аз си го изяснявам с това, че кметовете по места са мощни. Ето, в Своге кметът е от Движение за права и свободи. Една от компаниите, която е с най-вече противозаконна сеч, имаше бригада, чиито началник бе някогашният регионален координатор на Движение за права и свободи. Същият този координатор в този момент е притежател на дърводобивна компания, която работи в Ихтиман. Фирмата се води на същия адрес, като на известна компания с противозаконната си сеч. Повечето кметове към София са свързани с ГЕРБ и позволявам, че и по тази линия, с „ нашите “ компании се генерират доста пари. Всички тези нарушавания са главно в Годеч, в Драгоман, в Копривщица, в Елин Пелин, в Ихтиман – Своге е на Движение за права и свободи и така нататък, са ясни.

В Самоков кметът е от Българска социалистическа партия, само че там също установихме, че натискът върху горските чиновници идва по линията на кмета.

Виждате, че чисто партийно и без значение коя партия от трите, които изброих, е на власт, употребява дървата комфортно и в своя изгода. Въпросните партии оказват и напън върху горските, с цел да се правят всички тези злоупотреби. Явно към София това е доста мощно изявено, само че позволявам, че и на други места е по този начин. Имаме сигнали от Ботевград, само че там нещата се случват в горското стопанство с новия шеф и не толкоз опират до кмета, тъй като той не е от тези партии. Много сигнали имаме за региона към Русе, Разград, Дулово - в тази част. Имаме следствия във Велинград, Ракитово, Доспат, където кметовете на ГЕРБ са непосредствено, посредством съпругите си или по други линии, притежатели на дърводобивни компании. Примерно, кметът на Доспат посредством жена си е притежател на втората най-голяма компания за дърводобив в града. Във Велинград най-мощната компания братя Коцеви беше обвързвана със брачната половинка на кмета. Ние виждаме по какъв начин тези обвързаности работят. Сигнали има и от Гоце Делчев, Сатовча и Гърмен – отново ГЕРБ и Движение за права и свободи. В северозападна България е Берковица, Враца, Видин, Монтана. Просто нямаме сили да обиколим всички тези краища и сме се концентрирали да проверяваме 2-3 региона. И на всички места зад тези схеми прозира политическата връзка. Няма корупционна скица за дърва и противозаконна сеч, зад която да няма сериозна политическа защита.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР