Няма коронавирус. Това е мото 2020 за хотелиерите в гръцкото

...
Няма коронавирус. Това е мото 2020 за хотелиерите в гръцкото
Коментари Харесай

На море в Гърция: През юни нощувката тръгва от 30 евро, от юли

Няма ковид. Това е мото 2020 за хотелиерите в гръцкото градче Ставрос, споделя Антон Чавдаров в репортажа си от южната ни съседка в „ Седмицата на NOVA ”.

И в действителност тъкмо в това обитаемо място няма регистриран случай на COVID-19. А хотели, питейни заведения, заведения за хранене и плажни заведения пробват ясно да подчертават на хигиената, чистотата и сигурността.

Защото от първата дейна седмица на летния сезон гърците са подготвени с ясна тактика - през лято 2020 ще притеглят туристи, не толкоз с цени и условия, колкото с оптимални гаранции, че ще дават море, а не ковид.

 „ Всеки чиновник по почистването е сертифициран, че може и знае по какъв начин да употребява дезинфектанти. Новото нещо е,че почистваме всичко в стаите с парочистачки. Ние почистваме с пара всяка повърхнина, всички текстилни произведения - матраци, завивки, спално долни дрехи и така нататък

Всяка стая се проветрява за към час. Цялата процедура подсигурява, че всичко е 100 % чисто и никакъв вирус не може да остане върху повърхностите. Служителите, които подготвят стаите, носят защитно облекло, маски, ръкавици.

Почивките ще бъдат контролирани, няма да имат право на такива, до момента в който почистват стаите или имат контакт с гостите. Взели сме разнообразни ограничения - в градината извън, да вземем за пример, сме разделили масите, като сме обезпечили потребността от отдалеченост.

Преподредили сме и рецепцията, тъй че местата за сядане са раздалечени. Опитваме се да се уговорим с нашите посетители да идва по друго време, тъй че да не се струпват доста хора на рецепцията ”, сподели притежателят на хотела Теодосис Стоицас.

На плажа гърците гледат да не изневеряват на себе си. И по всякакъв начин държат духа си висок - постоянно с музика, само че и още веднъж с ръкавици, дезинфектанти и  маски. Все отново всички усещат, че сезонът не стартира добре.

„ Чакаме, с цел да забележим какво ще стане дали задграничните туристи ще дойдат. Ситуацията не е доста добра, само че това, което можем да създадем е да чакаме. Но не е това, което чакахме. През годините постоянно сме имали туристи от Сърбия, България, Румъния и Унгария. А Ставрос е безшумно градче, харесва се. Има и планина и море ”, сподели сервитьорът Анастасиос Карагесос.
Туристите на плажа са осезаемо по-малко спрямо други години. Но са все по този начин удовлетворени от избора си да почиват в Ставрос.

„ Въпреки всичко, което споделя нашият министър-председател, рибата в Гърция въпреки всичко си остава по-прясна, отношението към клиентите е доста по-различно, доста по-добро ”, споделя Гергана Георгиева.

Туристическият отрасъл в Гърция сега наподобява окуражен от поддръжката на страната.

„ Намалиха ДДС-то на избрани артикули, които са нужни на хотелиерите. Освен това имаме ясни правила какво би трябвало да съблюдаваме. И съм доста удовлетворен, че се сложи здравето и сигурността преди всичко.

Всички в сектора - хотелиери, чиновници би трябвало да преминат през онлайн образование по тази причина по какъв начин да предпазят себе си и гостите при по този начин създалата се обстановка. След това знанията се ревизират с въпросници, на които би трябвало да се отговори ”, разясни Стоицас.

„ Наистина има разстояние сред масите, бяхме към този момент в няколко магазина съблюдава се отдалеченост. В по-малките магазинчета хората се изчакват,за да влязат ”, описа Георгиева.
В Гърция чакат и мощно се надяват сезонът да се раздвижи през юли и август - до тогава браншът се надява да е убедил всички, че е безвредно да се почива в Ставрос и близките градчета.

„ Смятам, че откакто посрещнем първите гости тази събота и неделя и те се завърнат по родните места и опишат, че всичко е наред, това ще помогне на хората да се решат да пътуват. Това, което мога да кажа е, че през юни цените са малко надолу по отношение на предходната година. И са естествени. През юли и август обаче търсенето се усилва и ще бъдат по-високи. Нека кажем, че цените стартират от 30 евро през юни и стигнат до 60 евро за вечер през юли и август, само че зависи и от стаята - дали е първокласна, ще бъде ли включена закуска, или не ”, сподели още Стоицас.

У гърците оптимизмът мъчно изчезва. Убедени са, че ще преминат заедно през сложните моменти. И след рецесията, вълните към брега, напоени с мелодията на онази, сантименталната, гръцка музика отново ще носят чувството за независимост.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР