Няма как изискването за единодушие при взимането на решения по

...
Няма как изискването за единодушие при взимането на решения по
Коментари Харесай

Словенски представител: Няма как изискването за единодушие в ЕС по въпроса за разширяването да бъде заобиколено

Няма по какъв начин условието за единогласие при взимането на решения по въпросите на разширението на Европейски Съюз да бъде заобиколено. Това съобщи Гашпер Довжан, държавен секретар в Министерство на външните работи на Словения, който ръководи днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси.

За страдание в последните две години по разнообразни аргументи нямаше същински стъпки напред, означи той във връзка предстоящото начало на договарянията със Скопие и Тирана. По мотив разногласията сред София и Скопие той не изключи опция за реализиране на смяна в идващите седмици.

Важното е, че разширението на Европейски Съюз е опция за всички, уточни Довжан. Разширяването докара до възстановяване на междусъседските връзки, означи той.

Отношенията на Европейски Съюз с страните от Западните Балкани не се изчерпват единствено и само с политиката на разширение, е декларирал през днешния ден непрекъснатият представител на България в Европейски Съюз дипломат Румен Александров, представен в известие на Постоянното посланичество на нашата страна към европейските институции. По неговите думи Албания би трябвало да бъде оценена по личните заслуги и е подготвена за прогрес по пътя към Европейски Съюз, осведоми Българска телеграфна агенция.

Той е изразил страдание, че Република Северна Македония (РСМ) към момента не покрива условията за привикване на първата междуправителствена конференция. Посланикът е отбелязал, че в последните месеци българската страна е предложила благоприятни условия за решения по откритите въпроси, свързани с правата на жителите с българско съзнание и осъществяването на контракта за добросъседство.

По неговите думи управляващите в Скопие следва да поемат съответни обвързващи задължения, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат измежду условията в бъдещата преговорна рамка. Докато това не се случи, не може да се чака реализиране на прогрес в процеса на разширение с РСМ, е декларирал посланикът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР