Няма как да променим мнението си, защото този кабинет, който

...
Няма как да променим мнението си, защото този кабинет, който
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: ПП-ДБ и ГЕРБ отидоха на крака при ДПС, за да си гарантират гласове за правителството

„ Няма по какъв начин да променим мнението си, тъй като този кабинет, който се обрисува, е тристранка. Нали разбирате, че на днешната среща ПП-ДБ и ГЕРБ отидоха на крайници при Движение за права и свободи и това изобщо не е поради конституционната промяна. Това е, с цел да се подсигурява един запас от гласове при гласуването на държавното управление, защото е допустимо членове на ПП-ДБ, както и депутати на ГЕРБ, да не поддържат държавното управление, както те споделят –  по морални съображения. Това е изцяло допустимо, и в случай че се наложи, от това, което виждам през днешния ден, гласовете ще дойдат и от Движение за права и свободи. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев в ефира на Bulgaria On Air.
„ Да се приказва за гласове за конституционна промяна, в случай че никой от нас – нито от народните представители, нито от обществото, нито от медиите, сме чули за каква промяна става дума, e неуместно. Предполагам, че Христо Иванов е споделил концепциите си през днешния ден с Пеевски. Сигурно двамата ще се схванат и ще ни предложат някаква промяна “, уточни социалистът.
И продължи: „ Заявлението на сътрудниците от Движение за права и свободи и отиването на аления килим от ПП-ДБ и ГЕРБ, демонстрира освен коя е обединението, демонстрира нещо, което е известно на множеството хора – че влакът го кара Движението за права и свободи “, безапелационен бе проф. Гечев.
В ефира на Bulgaria On Air той изрази подозренията на социалистите, че служебното държавно управление си е разрешило да употребява средства от фискалния запас: „ Това, което демонстрират предварителни данни до края на април, е че финансовият запас е на минус с към 4 милиарда лева От 13 милиарда запасът слиза на към 9 милиарда в края на април и се приближаваме към Сребърния фонд, което не е добре “, съобщи той.
„ Сребърният фонд беше концепция на Българска социалистическа партия. Това е фондът, който подсигурява сигурността на пенсионната система при непредвидими дълбоки стопански рецесии, външни и вътрешни фактори, естествени бедствия. Към него не трябва да се протяга ръка, тъй като последствията биха били тежки “, безапелационен бе социалистът.
Проф. Гечев уточни, че Българска социалистическа партия е изрично срещу сходни интервенции на държавното управление и добави: „ Служебният кабинет желае, в случай че законът гласоподава гладко такива краткотрайни заеми от фискалния запас, да си решат въпроса със задна дата. Нека забележим дали е по този начин, чакаме отговор от шефа на Българска народна банка и от министъра на финансите, до които изпратихме публично писма. Очакваме да ни дават нужната информация. Имаме учредения да се тревожим “, уточни проф. Гечев.
И изясни: „ Служебният кабинет ще желаят в този момент позволение тези средства да ги употребяват, след което вероятно да ги върнат. Само че, с цел да върнат средства във фискалния запас, има единствено два метода – единият е да имаме бюджетни остатъци, което не е допустимо сега, или в случай че е механически допустимо, то ще е с цената на закриване на лечебни заведения или не погашение на пенсии. Това е неуместно “, безапелационен бе той.
Проф. Гечев успокои, че все още риск за пенсиите няма: „ Дори и да има усложнения в покриването на всички разноски, в този момент като стартираме разискването на бюджета повторно в комисията и по-късно в пленарна зала, най-вероятно служебният или постоянният кабинет ще изиска одобряване на избрани цели “, изясни социалистът. 
„ Дори и да няма държавно управление и да идем на избори, минималното, което може да направи Народното събрание, и тук нямаме никакви несъгласия, е да удължим удължението на бюджета до края на годината най-малко. Нещата се развиват като че ли обаче ще има постоянен кабинет – чудноват, с всевъзможни политически взаимни отстъпки, а внезапно се появи и нов ватман, който кара влака с другите два вагона “, сподели проф. Гечев и напомни позицията на Българска социалистическа партия, че България има потребност от постоянно държавно управление, само че не непременно.
Той уточни, че социалистите ще поддържат единствено стратегии, които дават отговор на националните цели. На въпрос по отношение на оферти състав на проектокабинета „ Денков-Габриел “, проф. Гечев съобщи: „ Г-н Тагарев има крайнодесни възгледи и минава към групата на " ястребите ". Сега се появява още веднъж. Целите не са единствено персонални, за спасяването на Борисов, само че най-страшното е, че може да вкарат България в съществени събития това лято в Украйна “, изрази терзание проф. Гечев. 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР