Няма как да дам повече информация по случая Nexo, освен

...
Няма как да дам повече информация по случая Nexo, освен
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Разследването на групата Nexo е започнало преди повече от година в САЩ

" Няма по какъв начин да дам повече информация по случая Nexo, с изключение на тази, която беше дадена на брифинга на Национална следствена служба, защото всяка моя дума може да попречи на следствието, а то ще е много комплицирано и допускам дълготрайно. Надявам се, че високата подготовка на следователите, която получиха при специфични образования по киберпрестъпност, и логистичната помощ, оказана от нашите евроатлантически сътрудници, ще ни дадат опция да проведем качествено следствие ". Това съобщи в студиото на " Офанзива " по NOVA News зам.-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров.
 
По думите му общопризнат факт е, че следствия против групата Nexo са почнали преди повече от година в Съединени американски щати. " Тя се проверява в щата Ню Йорк и още седем щата за противозаконни финансови интервенции и машинация на вложители ", съобщи той.
 
И добави: " Мога да кажа единствено, че има упрекнати четири лица, против които са повдигнати обвинявания, които не са обявени по избрани съображения. Подчертавам, че всяка моя изпусната дума може да навреди на следствието и да се заметат следи. Обвинението и отбраната ще се сблъскат най-вероятно в правосъдната зала и всеки ще изложи своите причини. Доколкото си припомням на брифинга шефът на следствието разгласи, че на двама от обвинените е избрана парична гаранция от по 1 милион лв. на всеки. Те имат право да я апелират ".
 
Тодоров разяснява и двете позиции, които от Nexo изпратиха до медиите. " Изключително рядко обвинени лица признават виновността си. Всеки има правото на неговата защитна теза. Това е безусловно обикновено. Аз съм изцяло склонен с втората им позиция, че в последна сметка правотата ще бъде потвърдена от българския съд ".
 
Зам.-директорът на Национална следствена служба съобщи, че откритите при претърсването на жилището на един от обвинените скъпи картини на Матис, Пикасо и Дали, са дадени за оценка. " Няма предварителна оценка към момента. Но в случай че са оригинали – евентуално те са прекомерно скъпи. Ясно е, че при оборот от 94 милиарда – несъмнено има и добра облага, компанията заявява огромни облаги, хората са с благоприятни условия. Но дали това е ставало на гърба на вложителите, това ще стане ясно при следствието ".
 
" Радва ме, че цялата реализация на интервенцията против Nexo остана скрита и беше в действителност изненадваща. Не изтече никаква информация. И ме радва подобряващото се съдействие с органите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Положението през последната година и половина – две беше отчайващо. Но в този момент очевидно има благосклонност от всички страни и това е в полза на битката с престъпността ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР