Няма изявен победител в президентския дебат. Тези, които си харесват

...
Няма изявен победител в президентския дебат. Тези, които си харесват
Коментари Харесай

Проф. Михаил Мирчев за президентския дебат, социологическите рейтинги и предполагаема изборна измама

" Няма изявен победител в президентския спор. Тези, които си харесват президента Румен Радев през днешния ден са извънредно удовлетворени и противоположното, само че това са двете партизански групи. По средата има гласоподаватели, които до неделя ще мислят дали въобще да гласоподават и в случай че го създадат -  за кого от тях. "

Това съобщи професор Михаил Мирчев, социолог и учител от УНСС. Той счита, че точно от тези гласоподаватели зависи дали е допустима някаква изненада. Изненада по-скоро от позиция на дистанцията сред двата и изборната интензивност, тъй като е съвсем несъмнено, че президентът Румен Радев ще завоюва борбата, счита социологът.



Предполагаема изборна машинация

" Четири разнообразни социологически организации направиха редом броене, като при всички се получи едно огромно разбъркване. Виждайки разбъркванията, знаете ли до каква догадка доближавам? Че посредством машините очевидно, а сред 2-3% са отнети от Българска социалистическа партия, уточни професор Мирчев.

" Спомняте си този дивен скандал две седмици преди изборите с противозаконните машини, с неразбираемия програмен продукт, софтуерните ключове и двамата съмнителни индивида, които ги владеят. Не знаем какво в действителност се е случило и евентуално в никакъв случай няма да узнаем, само че косвено когато екзитпола фрапантно се размине с паралелното броене, аз нямам друго пояснение.

Моите сътрудници са доста положителни експерти. Протоколите са сбъркани. Кой ги сбърква тези протоколи? Изборните машини и резултатите, които се изваждат от тях. Само при две партии има изместване. Един-два % в интерес на групировката на Кирил Петков и два-три в минус на Българска социалистическа партия.

Много забавни въпроси от социологическа и професионална позиция. Разбира се и ние би трябвало да се вгледаме в своите методики, в това число в случай че някои неща не са направени напълно тъкмо да ги поправяме, тъй като ни предстоят нови избори. Не единствено в този момент в неделя, само че по всяка възможност и през април още един път, предвижда Мирчев.

Ниската изборна интензивност

Активността е ниска, тъй като старите към този момент са компрометирани, а новите, които излязоха на терена, доста бързо се самоубиха. Вижте да вземем за пример партията на така наречен нов политик Слави Трифонов. Много добър резултат на първите избори, още по-добър резултат на вторите, а по-късно цялостна злополука, в това число и имиджова. Мая Манолова като нова вяра. Тя е стогодишна политичка към този момент, условно казано. Тя в този момент играеше една доста странна роля на повторно госпожица в политиката. Сега тя мощно пропадна където й е мястото. Правят нещо в неудачна формула.

Сега имаме идващия опит с Кирил Петков и неговата групировка. Тя даже не е партия. Те даже не са пробвали да си основат структури в страната. Разчитат единствено на медийното присъединяване в централните малките екрани. Но хората имат неистово предпочитание нещо ново да се случи в България, друго най-малко от нещата от 2001 година насам, като партийно наличие, хора с друга нравственост и умствен потенциал. Пробваха със Слави, с Мая, с Христо Иванов и в този момент пробват с Кирил Петков. Сега всички външни и вътрешни фактори работят за това, той да успее с държавно управление. Ако този човек успее, ще получи още веднъж страховит заем на доверие. Но в случай че катастрофира, това ще се случи на десетия ден, а не на четвъртия месец, както се случи със Слави Трифонов.

Социологическите рейтинги преди изборите

Нямаше неточни социологически прогнози. Случи се напълно друго нещо. Предварителният рейтинг на " Продължаваме промяната " беше сред 15-17%. Вдигате така наречен поверителен период до 19%, тъй като социологическата акуратност е от този порядък. Горният борд на диапазона е 19%, а от България те получиха към 23%. Това се назовава изборна изненада. Тя идва от последните 1-2 седмици, в които така наречен периферии на четири партии, се обръщат към новото. Около 3% се оказват тези в Има Такъв Народ. Отишли са в това новото и странното - Кирил Петков с холивудската усмивка. По същия метод и с Българска социалистическа партия. Мая Манолова се изтощи като усмивка, като визия, прически и говорене. Тя има % и половина по-малко по отношение на предходните избори. Къде са отишли те? Не при старите партии, а при новото. По същия метод и с Демократична България. Тези гласоподаватели от периферията са се чудели до последно за кого да гласоподават. Кирил Петков е от Да, България, да не го забравяме. Той не е паднал от небето. Той е измежду учредителите и основен стопански специалист на партията. Хората би трябвало да знаят, че предварителните данни не са прогноза, а единствено предварителни рейтинги.

- действителна отговорност или прахуляк в очите

Реално вдишване на отговорност си е. Спомняме си какъв брой пъти желаеха оставката на Нинова в Българска социалистическа партия, само че в този момент нещата са разнообразни. Тя ще престане да бъде ръководител, само че не от на следващия ден, както си мислят наивниците, а от януари когато си създадат конгрес. Те си трансформираха устава и в този момент ръководителя се избира от всички членове на партията. В Българска социалистическа партия мисля, че те са към 80 000. Стои въпросът дали Корнелия Нинова въобще ще се кандидатира за повторно за ръководител. Не ми е ясно с Христо Иванов по какъв начин стоят нещата, тъй като той си подаде оставката и от идващия ден без повече пояснения, той продължи да си работи като безвъпросен ръководител на групировката. Съвсем пък не знам каква е обстановката във Вътрешна македонска революционна организация, само че те паднаха до тези съдбовни 2%, а бяха във властта и имаха доста добър рейтинг и претърпяха изборна злополука. Не мога да дефинира обаче дали поемането на отговорност там е действително или не, уточни още професор Мирчев.

Интервю на Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР