Няма извършено престъпление от български граждани - бивши гранични полицаи,

...
Няма извършено престъпление от български граждани - бивши гранични полицаи,
Коментари Харесай

Европейският съд: Българските граничари не са извършили престъпление

Няма осъществено закононарушение от български жители - някогашни гранични служители на реда, които са подсъдими в Турция за гибелта на жител на южната ни съседка. Това излиза наяве от известие на Върховна прокуратура. Повод за него е информацията, че по искане на турски съд е почнала процедура по издаване на “червена бюлетина ” от Интерпол за задържане и изгонване на някогашните чиновници на Министерство на вътрешните работи.
Случаят е от 17 април 2008 година Тогава граничарите Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков засекли турски бракониери да ловят калкан. Бракониерите не се подчинили на нашите граничари, които им указали да спрат, след това почнал ръкопашен пердах. От служебното оръжие на Михаил Цонков бил създаден изстрел, който ранил Ялчин Ерджан и той умрял на път за болница. Следствието установи, че изстрелът от револвера бил създаден инцидентно, защото оръжието се заплело в мрежите.
От прокуратурата оповестиха през днешния ден, че в отдел “Международен ” е получена информация от Дирекция “Международно и оперативно съдействие ”-МВР, че все още по искане на турските управляващи за търсене с “Червен бюлетин ” са оповестени единствено двама български жители. Съдебното дирене се води в съда в турския град Къркларели.
От държавното обвиняване обявиха, че за гибелта на Ялчин Ерджан, българските управляващи са провели всеобхватно и цялостно следствие. Заключението на Военно-окръжна прокуратура-Сливен, доказано и от Военен съд-Сливен, е, че няма осъществено закононарушение от страна на българските жители. Оттам припомниха и, че още през декември 2014 година Европейският съд по правата на индивида постанови решение по дело, формирано от наследниците на умрелия турски жител. Съдът в Страсбург одобри, че казусът касае настъпване на трагичен случай в резултат на инцидентно събитие и че българските гранични служители на реда не са нарушили разпоредбите за потребление на огнестрелно оръжие.

От прокуратурата прецизира, че при вероятно постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция, то тя не предстои на осъществяване, защото съгласно националното законодателство страната ни не екстрадира свои жители в страни отвън Европейски Съюз.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР