Няма императивна норма, но при тежкото компрометиране на този състав

...
Няма императивна норма, но при тежкото компрометиране на този състав
Коментари Харесай

Този състав на ВСС не би трябвало да избира нов главен прокурор

„ Няма императивна норма, само че при тежкото компрометиране на този състав на Висшия правосъден съвет, изключително на прокурорската гилдия, те нямат явно моралния интегритет и моралното право да взе участие в един толкоз значим извор какъвто е избор е на нов основен прокурор. “ Това разяснява адв. Михаил Екимджиев във връзка днешното съвещание на съвета за съвещанието за отстраняването на Иван Гешев.

По думите му те биха могли да назначат изпълняващ длъжността основен прокурор до избора на нов.

„ Според мен политическите сигнали най-малко от ГЕРБ и ДПС показват, че най-вероятно това ще е Борислав Сарафов, най-малко такава е моето предугаждане “, сподели още Екимджиев.

Той добави, че думи като „ политически отпадък “, казани от основен прокурор, може да са задоволителни да бъде отхвърлен.

„ Ако самият Гешев не ни беше дал редица тежки мотиви за отвращение - в това число с действия, които доста припомнят на закононарушения, помним нахлуването в президентството, нарушаването на презумпцията за невиновност и злоупотребата със специфични разследващи средства, всички ние бихме били надълбоко възмутени от израза „ политически отпадък “. Все отново политическите партии. Всъщност са изразители на нашите ползи като жителите, те са представители на жителите в ръководството на страната и казвайки „ политически отпадък “, той споделя на суверена - вие сте отпадъци “, изясни Екимджиев за bTV.

Емоционалното положение на Гешев не може да е мотив да бъде оправдан, сподели още юристът.

„ Това не е типичен углавен развой, нито дисциплинарен развой, а също така Гешев е дал доста непредизвикани мотиви да стане ясно какво той мисли за политическите партии и за демократичните процеси в тази страна. Още от назначението си той разгласи, че правилото за разделяне на управляващите не му харесва, разгласи кои са положителните, кои са неприятните олигарси “, разяснява Екимджиев.

Той изясни и каква е процедурата, в случай че се стигне до отсраняване на основния прокурор.

Днес Иван Гешев няма никакъв късмет да остане без работа. Това разяснява в юрист Михаил Екемджиев в отговор на въпрос дали Висш съдебен съвет ще в профил основния прокурор от поста му.

„ Висш съдебен съвет, без значение с какво болшинство, 13 или 17 члена гласоподават освобождението му, то действително настава откакто президентът издаде съответния декрет. Днес се прави първата, най-важна стъпка. Президентът е задължен да се съобрази с решението на съвета, няма право да откаже издаването на подобен декрет “, изясни юристът.

Подобна обстановка има при избора на Иван Гешев.

„ Първоначално президентът върна на Висш съдебен съвет решението им, явно с концепция да бъде преразгледано поради непригодността на Гешев за поста, само че откакто Висш съдебен съвет го прегласува, президентът издаде указа за назначението му “, добави още Екемджиев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР