Няма епидемия от грип в момента. Епидемиите от грип в

...
Няма епидемия от грип в момента. Епидемиите от грип в
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Коклюшът е опасен за бебетата, бременните да се ваксинират в третия триместър

„ Няма зараза от грип сега. Епидемиите от грип в Северното полукълбо нормално са януари, февруари и опашката може да е при започване на март. Бих се изненадала доста, в случай че занапред стартира напредък на сериозен грип в България. Може да има единични хора, само че има и други респираторни патогени, които циркулират в този момент. Започва сезонът на варицела и скарлатина и е по-вероятно децата да боледуват от тях “. Това сподели пред bTV доктор Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „ Св. Георги “ в Пловдив.

По думите й към момента няма цялостен разбор на миналия сезон, само че по предварителна информация грипът е протичал по-тежко.

Навлизайки в тематиката за карантината при инфекции, тя бе безапелационна, че е редно човек да се изолира, когато знае, че е болен от инфекциозно заболяване и е инфектиран. „ Когато е с изразена симптоматика, висока температура, кашлица, хрема – добре е да не контактува с никого “, сподели доктор Бацелова.

Тя добави, че не трябва да се не помни и подценява и коронавирусната зараза, като направи ангажимента, че научната общественост продължава да обяснява отдалечените последствия от Коронавирус и се пробва да даде формулировка на положението „ дълъг Коронавирус “.

Д-р Бацелова се спря и на настоящия проблем с коклюш у нас сега. „ Случаи на коклюш в България има последните седмици, макар че сезонността нормално е лятото. Това заболяване се характеризира с по-особена кашлица. Когато човек има лаеща кашлица, е добре да се съветва с доктор и да се изследва, с цел да се види дали не е коклюш “, предложи тя. По думите ѝ коклюшът е рисков за дребните бебета, които към момента не са ваксинирани. „ Затова е доста значимо в третия триместър бременните да се имунизират против коклюш, с цел да получат децата им имунитет “, акцентира специалистката. Също по този начин е значимо в фамилиите, в които се чака раждането на дете, всички да са ваксинирани, с цел да бъде то защитено, допълни  тя.              

Д-р Бацелова посъветва всички да не се пропущат имунизациите против варицела, коклюш и Коронавирус, в случай че не е изработен бустер с обновен състав, а имунната система да се поддържа посредством рационално хранене. „ Прием на белтъчини, мазнини, въглехидрати и банкет на витамини посредством плодове и зеленчуци. Ако човек е имуносупресиран или има терзания, че боледува постоянно, е добре да се съветва с имунолог, който да извърши проучвания, и чак тогава да се предписва имуностимулираща терапия, в случай че е належащо “, сподели епидемиологът и предизвести, че не е целесъобразно самоназначаването на имуностимулиращи препарати.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР