Няма две мнения по въпроса, че ако човек редовно не

...
Няма две мнения по въпроса, че ако човек редовно не
Коментари Харесай

Ритуали преди заспиване

Няма две отзиви по въпроса, че в случай че човек постоянно не се наспива, той няма да е нито изключително работлив, нито изключително съответен, що касае дневните му действия. Няма да се оправя добре в работата си, ще бъде раздразним с близките и киселата физиономия няма да слиза от лицето му. Малко черно обрисувахме обстановката с недоспиването, само че не е надалеч от истината.

При някои хора неналичието на сън се дължи от дефицит на време, а при други просто тъй като не могат да заспят или пък се будят постоянно през нощта. Независимо каква е повода за това събитие, положителната вест е, че и в този случай има решение, стига да спазвате някои съществени ритуала преди лягане, които биха подобрили качеството на съня ви.

Ритуали преди заспиване за здрав сън

Избягвайте тежките храни

Съвсем разумно е в случай че сте вярващи вечерната молитва да ви обезпечи успокоение, само че тя не е задоволителна. На първо място е значимо да знаете какво да похапвате за вечеря, тъй като тежката храна, както и изобилните порции изрично биха навредили на съня ви. Избягвайте всевъзможни кисели, прекомерно солени или пък пикантни ястия.

Най-добре е да похапнете лека вечеря, която би могла да се състои единствено от пилешка пържола и салата, риба на фурна със задушени зеленчуци, чорба по желание или леко постно ядене. Някои диетолози са на мнение, че в случай че хапвате за вечеря извара, овес или грозде, това също би било дейно средство за възстановяване качеството на съня ви.

 Ритуали преди заспиване

Намалете течностите

Освен да обърнете внимание на храната, която консумирате вечерно време, е значимо и да не прекалявате с течностите, тъй като те също могат да провокират чувство за отичане на стомаха и да нарушат съня ви. Не пийте никакво кафе, кола или енергийни питиета най-малко 2 часа преди лягане, тъй като всичко, което съдържа кофеин би попречило на съня ви. Поради същата причина е добре да избягвате и шоколад и всевъзможни други сладки, съдържащи какао в себе си.

Отпуснете се

Важен релаксиращ обред преди заспиване е да можете сами да се подготвите за отмора. Изхвърлете от главата си работните или домашните проблеми, тъй като по този начин или другояче няма никакъв късмет да ги разрешите когато непрестанно си недоспивате.

Проветрете

Проветрете помещението, в което ще спите и гледайте температурата в него да е към 19 градуса. Така поучават всички експерти, а и е потвърдено, че в случай че ви е прекомерно топло или пък студено, то мъчно бихте могли да заспите.

Ароматерапия

 Ритуали преди заспиване

Заложете на ароматерапията, като за добър сън най-добре работят ароматите на жасмин, лавандула, портокаловото масло и това от кедрово дърво. На някои хора им работи доста добре леката и неангажираща слуха релаксираща музика, а има и такива, които заспиват с книга в ръка. За други е отпускащо вземането на топла вана или душ.

Намерете това, което е най-подходящо за вас и го превърнете в собствен обред за здрав сън преди заспиване. Във всички случаи обаче оставете настрани всевъзможни електронни устройства като преносими компютри и таблети, които биха ви подтикнали да се придвижите още веднъж на работното място. Дори тв приемниците не са целесъобразни директно преди сън поради ярките облици, които излъчват.

Когато на открито към този момент се е стъмнило, човешкия организъм стартира да създава мелатонин-химикал, който ни подсказва, че е време за сън. Изпробвайте всевъзможни способи, до момента в който намерите своя личен метод да ви се доспи. След като го превърнете в обред, е съвсем несъмнено, че безсънието ще ви напусне.

Виж още: Пречистващи ритуали преди лягане

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР