Няма друга стока в България, освен електроенергията, която да е

...
Няма друга стока в България, освен електроенергията, която да е
Коментари Харесай

Иван Иванов: Няма друга стока в България, освен тока, която да поскъпва толкова малко

Няма друга стока в България, с изключение на електрическата енергия, която да е задържала толкоз невисок растежа на цената си през годините, разяснява ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов в сряда. Думите му пред публицисти са във връзка предстоящите оферти за цените в електроенергийния бранш от 1 юли 2018 година които би трябвало да бъдат импортирани до края на март да разглеждане в регулатора.

Той не се ангажира с прогнози по отношение на измененията в цените на тока, само че напомни,че комисията в настоящия си състав преглежда доста деликатно настояванията на енергийните компании и на електроразпределителните и електроснабдителните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про " и преценя какви разноски да им признае в цените.

В последните три години проблемите с тези компании доста са намалели, уточни Иванов във връзка водените от ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про " арбитражни каузи във Вашингтон поради незащитени вложения от страна на българското държавно управление. По думите му сега, при актуалните им цени, трите компании са с положително финансово положение и няма заплаха за доставките на ток за бизнеса и жителите.

Иванов уточни още, че следва КЕВР да се произнесе по настояването на " Булгаргаз " за повишение на цената на тока с 4.8 на 100 от април. Това е под 5 %, каквото е нормативното условие с цел да се предприеме смяна и на цената на топлинната и електрическата сила, създавана от топлофикации и по високо ефикасен метод.

" Цената на природния газ няма да се промени по отношение на тази от преди година даже и с натрупванията от 1 януари и 1 април ", уточни Иванов.

На протестиращите жители пред постройката на комисията против продажбата на активите на ЧЕЗ на пазарджишката компания " Инерком " регулаторнитя началник обърна внимание, че " е добре да знаят кой има пълномощия да стопира сходни покупко-продажби. " Това не е КЕВР. Смяната на собствеността върху акциите в енергийните компании нас не ни интересува, а това сдруженията да работят тъй че да подсигуряват доставките на електрическа енергия ", сподели още Иван Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР