Няма допуснати правописни и граматически грешки на теста от проведения

...
Няма допуснати правописни и граматически грешки на теста от проведения
Коментари Харесай

МОН: Няма сгрешени въпроси в матурата по английски език

Няма позволени правописни и граматически неточности на теста от извършения държавен зрелостен изпит по британски език, декларират от Министерство на образованието и науката.

От там прецизират, че са потърсили без значение мнение от експерти, неучаствали в правенето на изпитния материал. БГНЕС напомня, че зрелостници започнаха онлайн петиция Срещу матурата по британски език, часове след провеждането ѝ и даже бяха оповестили митинг. Според зрелостниците, изпитът е съдържал „ грешки, двусмислици и граматични неточности ”. Веднага от просветното министерство споделиха, че ще създадат инспекция.

Днес от МОН декларират: „ След детайлната инспекция на теста беше открито, че няма сбъркани въпроси, а материалът е насочен към равнище B2 от Общата европейска езикова рамка и съпоставим с компликацията на останалите изпити по непознати езици. Становището на специалистите е, че няма позволени правописни и граматически неточности в изпитния материал.

Всички текстове са истински, основани на литературен език, засягат необятно тиражирани в медиите модерни или универсални тематики и не изискват профилирана подготовка в избрана област ”.

Прави усещане, че получените сигнали в МОН засягат разнообразни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички тъжби. Ясно става още, че най-трудни за зрелостниците са се оказали текстовете за слушане и за четене с схващане.

От МОН напомнят, че обратно на наложилото се очакване, с цел да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста тъкмо възпроизвеждане на питането, а да потвърдят схващане в подтекст, познаване на синоними и езикови структури. Точно тези компетентности са основни и нужни и демонстрират езикова просветеност.

БГНЕС напомня още, че на изпита по британски език в четвъртък, който е част от втората наложителна матура по предмет по желание, се явиха над 14 000 зрелостници. Резултатите от изпита ще станат ясни до 13 юни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР