Няма допуснати грешки в изпитния вариант на матурата по английски,

...
Няма допуснати грешки в изпитния вариант на матурата по английски,
Коментари Харесай

МОН: Няма грешки в теста за матурата по английски

Няма позволени неточности в изпитния вид на матурата по британски, нито пък учредения в настояванията на зрелостниците да се организира нов изпит или да се прави оценка в тяхна изгода. Това обявиха изрично от МОН, откакто оттова потърсили без значение мнение от експерти, които не са взели участие в правенето на теста.

Още в деня на втората матура по предмет по избор зрелостници реагираха, че изпитният формат е бил с прекомерно огромна трудност, както и че е имало неточни въпроси. В петиция в интернет недоволните желаеха да се провежда отначало пробата или противоречиви въпроси да не се взимат поради при оценяването.

" След детайлната инспекция на теста беше открито, че няма сбъркани въпроси, а материалът е насочен към равнище B2 от Общата европейска езикова рамка и съпоставим с компликацията на останалите изпити по непознати езици. Становището на специалистите е, че няма позволени правописни и граматически неточности в изпитния материал - гласи позицията на МОН. Всички текстове са истински, основани на литературен език, засягат необятно тиражирани в медиите модерни или универсални тематики и не изискват профилирана подготовка в избрана област ".

Получените сигнали засягат разнообразни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички тъжби. " Ясно става още, че най-трудни за зрелостниците са се оказали текстовете за слушане и за четене с схващане. Коректно е да напомним, че обратно на наложилото се очакване, с цел да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста тъкмо възпроизвеждане на питането, а да потвърдят схващане в подтекст, познаване на синоними и езикови структури. Точно тези компетентности са основни и нужни и демонстрират езикова просветеност ", написа още в мнението на министерството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР