Няма държава, която да е задължила своите граждани да гласуват

...
Няма държава, която да е задължила своите граждани да гласуват
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Има скандални промени в Изборния кодекс

Няма страна, която да е задължила своите жители да гласоподават единствено машинно. Това е скандално, а и в несъгласие с Конституцията, съобщи представителят на ЦИК Димитър Димитров в студиото на Българска национална телевизия, съгласно който "това е трагично ограничение на опциите да се упражни вота ".

Аз ще бъда покъртен, в случай че не ми се позволи да гласоподавам с хартия. Между моя избор и това, което ще се появи най-после, има един програмен продукт, който аз не познавам, изясни Димитров. Той чака и омбудсманът да сезира Конституционния съд за това обвързване. Очаква и рецензия от страна на Венецианската комисия.

По думите на Димитров измененията в Изборния кодекс, гласувани в Народното събрание, са плод единствено на втренченост и обсебеност на партии, които си показват някакъв избирателен резултат.

За него не е ясна задачата на провеждането на избори по новоприетите от депутатите правила. "Не знам дали ще се вършат избори, с цел да има резултат, или ще се вършат избори, с цел да има безпорядък ", добави Димитров.

Той акцентира, че резултатите от изборите на 4 април не са били оспорени, а и единствено една организация е задала един логичен въпрос във връзка с тях - въпросът е от Българска социалистическа партия и касае изчезналите данни от 120 машини. Той не е регистриран по разнообразни аргументи, само че Димитров сподели, че не може да ги изяснява в телевизионно студио, защото е въпросът е механически комплициран.

Промените в закона към този момент имат държавен щемпел обаче и това значи нова ЦИК да прави избори по нови правила. Няма да се леки дилемите за тях, уточни Димитров.

Сега президентът Радев би трябвало оптимално бързо да назначи нов състав на ЦИК, тъй като до изборите ще има два месеца след разпускането на Народното събрание, а това е доста малко време, с цел да се оправи който и да е състав.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР