Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на

...
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на
Коментари Харесай

МОСВ: Водата по Черноморието ни е чиста, няма изгледи за замърсяване

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море. Няма и терзания, свързани с чистотата на водите за къпане по Черноморието ни. Това демонстрират данните от мониторинга на морските води след разрушаването на стената на украинския язовир „ Нова Каховка “, осведомят от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Резултатите от проучване на водните проби, взети на 3 юли от трите брегови пункта – край Дуранкулак, Шабла и Калиакра, непоказват превишения на съответните правила. Данните изключват евентуално замърсяване на морската околна среда с изследваните субстанции. Резултатите за цезий-137 и тритий за Дуранкулак море и за Дуранкулак бряг са под границите на характерна интензивност.

Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдаване не демонстрират възможност за нахлуване на евентуални замърсители в изключителната икономическа зона на България. Прогнозата за северозападната част на Черно море до 17 юли се резервира удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води към този момент не се следи, означават от екоминистерството.

Петната от 5 юли в изключителната икономическа зона на България не се следят на сателитните данни. Министерство на околната среда и водите е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи придвижването на нефтените петна до цялостното им разнасяне.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР