Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е тровен с Новичок.

...
Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е тровен с Новичок.
Коментари Харесай

След спешна проверка: Няма данни Емилиян Гебрев да е тровен с Новичок

Няма данни предприемачът Емилиян Гебрев да е тровен с " Новичок ". Това заяви основният прокурор Сотир Цацаров след незабавна среща при премиера с английския дипломат Ема Хопкинс.

Съмненията за връзка сред отравянето на Гебрев от 2015 година и това на Сергей Скрипал имали и нашите, и английските служби от предишния октомври, разгласи още Цацаров.

Случаят " Гебрев " не бил нов, оповестява Нова тв. Започнали следствие незабавно след отравянето на оръжейния производител. И след към година го прекратили, тъй като не намерили причинител.

Сега медийният звук за отравянето на Гебрев идва поради изявления в два непознати проверяващи уеб страницата. Според тях, Сергей Федотов - третият от обвинените за отравянето на Скрипал с " Новичок ", е бил в България, тъкмо когато Гебрев е бил натровен. Това било " злокобна аналогия с отравянето на Скрипал ". Засега обаче, съгласно Сотир Цацаров, безспорни медицински доказателства за връзка сред двата случая няма.

Фактите на основния прокурор: в края на април 2015 година след вечеря с полски сътрудници в столичен хотел Гебрев се почувствал зле и бил откаран във Военномедицинска академия. Ден по-късно зле се почувствал и шефът на производството в ЕМКО, който бил с него. След няколко дни признаци на отравяне получил и синът на Гебрев.

" В отработено кафе в кафемашината в дома на господин Емилиян Гебрев има следи от хлорпирифос, който е мощно отровен и който се употребява за битка против неприятели по земеделските култури. Хлорперифос се е съдържал в руколата в ресторанта на хотела. Разследването е стигнало ори до земеделския производител, който е снабдявал тази салата, само че тази версия е отхвърлена по простата причина, че употребеният препарат за отнасяне на тези култури е в минимални количества и никога не може да аргументи това тежко здравословно положение ", съобщи Сотир Цацаров.

" В този миг бях началник на Столична дирекция на вътрешните работи. Случаят " Скрипал " не беше разполагаем, тъй че работихме по всички обстоятелства и условия. Както в поддръжка на това, че е злонамерено деяние, по този начин и в поддръжка на хипотезата, че е битово натравяне ", съобщи Младен Маринов.

И тъй като не разкрили причинителя, през 2016 година  прекратили досъдебното произвеждане. През октомври предходната година обаче, няколко месеца след случая " Скрипал ", Емилиян Гебрев писал персонално на основния прокурор, с молба да възобновят следствието. И то тръгнало на другия ден. Но чак тогава Гебрев споделил на проверяващите, че персонално си е платил без значение проучване във финландска лаборатория. А то, съгласно Цацаров, посочило същите резултати, като тези от България.

Но въпреки всичко нашите служби изпратили всички документи и резултати на английските.

" Европейските служби и управляващи одобряват доста съществено всевъзможни обвинявания и догатки за интервенция на съветски служби в Европа. Англия има своя богат опит в следствието. Не можем да дадем повече елементи, само че работим дружно, в близко партньорство, с цел да установим обстоятелствата по този случай. Всички въпроси, свързани с националната сигурност, са от първостепенна значимост и ще работим по този случай, даже и след Brexit ", сподели дипломат Ема Хопкинс.

Службите работели дружно - обвързван ли е третият обвинен за отравянето на Скрипал - под името Сергей Федотов - с българския случай " Гебрев ". Според основния прокурор, в България той идвал три пъти през 2015-та.

" При едно от тези пътувания е налице съвпадане с първия случай, който се случва с господин Гебрев. Установяват се всички моменти от неговото престояване на българска територия - пребиваване в хотели, прилагане на транспортни средства, контакти с българи ", изясни Цацаров.

Днес Емилиян Гебрев не разяснява отравянето си пред камера.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР