Няма да загубим средства от плана за възстановяване, трябва да

...
Няма да загубим средства от плана за възстановяване, трябва да
Коментари Харесай

Утре получаваме 2 млрд. и 600 млн. лева по плана за възстановяване

" Няма да загубим средства от проекта за възобновяване, би трябвало да се изпълнят още над 60 ограничения, над 20 са законодателни, преглеждаме ги в пакет. Когато гледаме пакета, срокът е до момента в който ги осъществим. В проекта някои са написани до края на тази година, някои за първото тримесечие, с цел да не излъжа сега може елементарно да се ревизира. Когато сме подготвени с всичко, даже срокът да е декември и не бъде изпълнен, ще бъде до момента в който България изиска второто заплащане. Т.е. няма риск нищо да загубим, той идва единствено до забавянето. Едно закъснение води до второ закъснение, както и до трето. А в крайния период - в края на 2025 всичко да е затворено, с цел да може 2026 година да създадем всичките заплащания. Ако има доста закъснения, тогава се появява риск ". Това сподели Цветан Кюланов, началник на Представителството на Европейска комисия в България в предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви.

Според него, първото заплащане Европейската комисия е одобрила още предишния месец и положителната вест е, че на следващия ден се чака то да бъде по сметката на българското държавно управление. " Става дума за 2 млрд и 600 млн лв., това е първото заплащане и на следващия ден постъпват и са разполагаем на българския бюджет и всички потребности на българските жители ", сподели Кюланов. Разликата от другите фондове е, че проектът за възобновяване прави заплащане за свършена работа и промени. " Така че, не са обвързани с даден капиталов план или с дадена промяна и за второто заплащане ще е същото - когато пакетът от ограничения е приключен, парите се разплащат, а те към този момент, българската страна е употребила личен запас, с цел да свърши работата ", сподели още Кюланов.

Според него, фокусът е върху свършването на нашата работа. " Трябва да се създадат тези промени, които са заложени в проекта - основаване на антикорупционно тяло, което има пълномощията да води следствия. Първата стъпка е законовата уредба, а втората то да се сътвори и да стартира да работи. Затова малко по малко - в случай че се забавим със законовите промени, по-късно се забавят и парите и има риск да се изгубят в края на интервала ", сподели още Кюланов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР